Плащаме 30 ст. такса пречистена вода в Димитровград от догодина

Инж.Станимир Евтимов - началник на ВиК-Димитровград

- Г-н Евтимов, докъде стигна изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Димитровград и кога ще заработи тя реално?

- Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде пусната до края на 2010 година, няма да припомням историята около нейното изграждане, забавянето на строителнителните дейности, повечето от хората вече знаят за това. Ще кажа само, че след като стартира работа съоражението, гражданите на общината ще плащат една допълнителна такса за пречистена вода, която е между 25 и 30 стотинки. Това е такса  за услугата пречистена вода, нещо което се прави навсякъде по света, след като такова голямо съоражение заработи и край Димитровград.

- Казахте преди време, че цената на водата в Димитровград няма да се увеличи, но на практика тази такса за пречистена вода ще я плащат димитровградчани, нали така?

-Да така е, но още веднъж подчертавам, че това е такса за пречистване, защото този процес също е свързан с разходи, а и река Марица не трябва да бъде замърсявана. Иначе цената на кубик вода в общината остава все така социална, защото ВиК е едно от малкото държавни предприятия в страната. Последната дума за това дали ще се приеме таксата за пречистване има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но още веднъж казвам, това е практика по целия свят.

- Два големи проекта се реализират в момента на левия бряг на Марица. До къде стигна полагането на водоснабдителната мрежа на петте квартала - Марийно, Вулкан, Черноконево, Изгрев 1 и 2?

- До 24 септември или най-късно до края на месеца водоснабдителната мрежа на кварталите ще е готова. Знаете, че нашите екипи работят наравно с общината и ремонтът се извършва освен от нас и от консорциум от фирми. Засега всичко е в график и мисля, че в срока който казах ще успеем да завършим реконструкцията.

- А канализацията на същите квартали, тя реално започна съвсем скоро?

-Да, екипите на "Станилов ООД" и нашите работници започнаха полагането на канализацията преди десетина дни. И тук знаете сагата бе голяма, Хайткамп се отказа, квартала бе разкопан близо две години, но имам уверението на изпълнителя, че до 30 ноември и тя ще бъде завършена. Искам да подчертая, че фирмата, която канализира левия бряг е сериозна и да наблегна на факта, че в този случай е добре да подкрепим българския бизнес, а не винаги чужденци да идват и да реализират проектите у нас. Какво направиха "Хайткамп" в Димитровград за тези години - нищо. Да не забравяме, че проекта е по ИСПА и реално задвижването му започва още през 2000 година. Надявам се до лятото на 2011 година тези квартали да имат нов облик, канализирани, водоснабдени и асфалтирани и европейския вид да се дължи на наши, родни фирми.

- До къде стигна ремонта по ВиК мрежата на ул."Иван Вазов", приключвате ли скоро защото и живеещите и шофьорите са доста нетърпеливи?

-До края на септември ще приключим с полагането на новата водопороводна и канализационна система по улицата, след това трамбоваме и е ред на асфалтирането. Искам да припомня, че през годината с нова мрежа се сдобиха и още две улици в Димитровград - "Петър Бегон" и "Бузлуджа". Сега предстои подмяна на тръбите на четвърта пресечка, тя е безименна, но се намира над улица "Шандор Петьофи". Благодарни сме на общината, че ни дава шанс да работим, така запазваме и работни места, а и подобряваме живота на димитровградчани.

- Успя ли ВиК да събере сумите, които битови и промишлени абонати дължат, какво е положението в момента?

- Нека говорим за това в края на октомври, тогава ще разполагаме и с по-пълен отчет, засега не искам да коментирам въпроса със задълженията.

- 10 души от нашето ВиК ходихте на спартакида в Албена в началото на миналата седмица, как се престави димитровградския тим?

- Достойно бих казал, като се има предвид, че ние представяме едно от най-малките ВиК в страната, нямаме време за тренировки, участвахме на олимпийски принцип.

Интервю на Таня Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини