22 °C

Плащаме 30 ст. такса пречистена вода в Димитровград от догодина

Инж.Станимир Евтимов - началник на ВиК-Димитровград

- Г-н Евтимов, докъде стигна изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Димитровград и кога ще заработи тя реално?

- Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде пусната до края на 2010 година, няма да припомням историята около нейното изграждане, забавянето на строителнителните дейности, повечето от хората вече знаят за това. Ще кажа само, че след като стартира работа съоражението, гражданите на общината ще плащат една допълнителна такса за пречистена вода, която е между 25 и 30 стотинки. Това е такса  за услугата пречистена вода, нещо което се прави навсякъде по света, след като такова голямо съоражение заработи и край Димитровград.

- Казахте преди време, че цената на водата в Димитровград няма да се увеличи, но на практика тази такса за пречистена вода ще я плащат димитровградчани, нали така?

-Да така е, но още веднъж подчертавам, че това е такса за пречистване, защото този процес също е свързан с разходи, а и река Марица не трябва да бъде замърсявана. Иначе цената на кубик вода в общината остава все така социална, защото ВиК е едно от малкото държавни предприятия в страната. Последната дума за това дали ще се приеме таксата за пречистване има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но още веднъж казвам, това е практика по целия свят.

- Два големи проекта се реализират в момента на левия бряг на Марица. До къде стигна полагането на водоснабдителната мрежа на петте квартала - Марийно, Вулкан, Черноконево, Изгрев 1 и 2?

- До 24 септември или най-късно до края на месеца водоснабдителната мрежа на кварталите ще е готова. Знаете, че нашите екипи работят наравно с общината и ремонтът се извършва освен от нас и от консорциум от фирми. Засега всичко е в график и мисля, че в срока който казах ще успеем да завършим реконструкцията.

- А канализацията на същите квартали, тя реално започна съвсем скоро?

-Да, екипите на "Станилов ООД" и нашите работници започнаха полагането на канализацията преди десетина дни. И тук знаете сагата бе голяма, Хайткамп се отказа, квартала бе разкопан близо две години, но имам уверението на изпълнителя, че до 30 ноември и тя ще бъде завършена. Искам да подчертая, че фирмата, която канализира левия бряг е сериозна и да наблегна на факта, че в този случай е добре да подкрепим българския бизнес, а не винаги чужденци да идват и да реализират проектите у нас. Какво направиха "Хайткамп" в Димитровград за тези години - нищо. Да не забравяме, че проекта е по ИСПА и реално задвижването му започва още през 2000 година. Надявам се до лятото на 2011 година тези квартали да имат нов облик, канализирани, водоснабдени и асфалтирани и европейския вид да се дължи на наши, родни фирми.

- До къде стигна ремонта по ВиК мрежата на ул."Иван Вазов", приключвате ли скоро защото и живеещите и шофьорите са доста нетърпеливи?

-До края на септември ще приключим с полагането на новата водопороводна и канализационна система по улицата, след това трамбоваме и е ред на асфалтирането. Искам да припомня, че през годината с нова мрежа се сдобиха и още две улици в Димитровград - "Петър Бегон" и "Бузлуджа". Сега предстои подмяна на тръбите на четвърта пресечка, тя е безименна, но се намира над улица "Шандор Петьофи". Благодарни сме на общината, че ни дава шанс да работим, така запазваме и работни места, а и подобряваме живота на димитровградчани.

- Успя ли ВиК да събере сумите, които битови и промишлени абонати дължат, какво е положението в момента?

- Нека говорим за това в края на октомври, тогава ще разполагаме и с по-пълен отчет, засега не искам да коментирам въпроса със задълженията.

- 10 души от нашето ВиК ходихте на спартакида в Албена в началото на миналата седмица, как се престави димитровградския тим?

- Достойно бих казал, като се има предвид, че ние представяме едно от най-малките ВиК в страната, нямаме време за тренировки, участвахме на олимпийски принцип.

Интервю на Таня Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини