11 °C

Плащаме 30 ст. такса пречистена вода в Димитровград от догодина

Инж.Станимир Евтимов - началник на ВиК-Димитровград

- Г-н Евтимов, докъде стигна изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Димитровград и кога ще заработи тя реално?

- Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде пусната до края на 2010 година, няма да припомням историята около нейното изграждане, забавянето на строителнителните дейности, повечето от хората вече знаят за това. Ще кажа само, че след като стартира работа съоражението, гражданите на общината ще плащат една допълнителна такса за пречистена вода, която е между 25 и 30 стотинки. Това е такса  за услугата пречистена вода, нещо което се прави навсякъде по света, след като такова голямо съоражение заработи и край Димитровград.

- Казахте преди време, че цената на водата в Димитровград няма да се увеличи, но на практика тази такса за пречистена вода ще я плащат димитровградчани, нали така?

-Да така е, но още веднъж подчертавам, че това е такса за пречистване, защото този процес също е свързан с разходи, а и река Марица не трябва да бъде замърсявана. Иначе цената на кубик вода в общината остава все така социална, защото ВиК е едно от малкото държавни предприятия в страната. Последната дума за това дали ще се приеме таксата за пречистване има Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но още веднъж казвам, това е практика по целия свят.

- Два големи проекта се реализират в момента на левия бряг на Марица. До къде стигна полагането на водоснабдителната мрежа на петте квартала - Марийно, Вулкан, Черноконево, Изгрев 1 и 2?

- До 24 септември или най-късно до края на месеца водоснабдителната мрежа на кварталите ще е готова. Знаете, че нашите екипи работят наравно с общината и ремонтът се извършва освен от нас и от консорциум от фирми. Засега всичко е в график и мисля, че в срока който казах ще успеем да завършим реконструкцията.

- А канализацията на същите квартали, тя реално започна съвсем скоро?

-Да, екипите на "Станилов ООД" и нашите работници започнаха полагането на канализацията преди десетина дни. И тук знаете сагата бе голяма, Хайткамп се отказа, квартала бе разкопан близо две години, но имам уверението на изпълнителя, че до 30 ноември и тя ще бъде завършена. Искам да подчертая, че фирмата, която канализира левия бряг е сериозна и да наблегна на факта, че в този случай е добре да подкрепим българския бизнес, а не винаги чужденци да идват и да реализират проектите у нас. Какво направиха "Хайткамп" в Димитровград за тези години - нищо. Да не забравяме, че проекта е по ИСПА и реално задвижването му започва още през 2000 година. Надявам се до лятото на 2011 година тези квартали да имат нов облик, канализирани, водоснабдени и асфалтирани и европейския вид да се дължи на наши, родни фирми.

- До къде стигна ремонта по ВиК мрежата на ул."Иван Вазов", приключвате ли скоро защото и живеещите и шофьорите са доста нетърпеливи?

-До края на септември ще приключим с полагането на новата водопороводна и канализационна система по улицата, след това трамбоваме и е ред на асфалтирането. Искам да припомня, че през годината с нова мрежа се сдобиха и още две улици в Димитровград - "Петър Бегон" и "Бузлуджа". Сега предстои подмяна на тръбите на четвърта пресечка, тя е безименна, но се намира над улица "Шандор Петьофи". Благодарни сме на общината, че ни дава шанс да работим, така запазваме и работни места, а и подобряваме живота на димитровградчани.

- Успя ли ВиК да събере сумите, които битови и промишлени абонати дължат, какво е положението в момента?

- Нека говорим за това в края на октомври, тогава ще разполагаме и с по-пълен отчет, засега не искам да коментирам въпроса със задълженията.

- 10 души от нашето ВиК ходихте на спартакида в Албена в началото на миналата седмица, как се престави димитровградския тим?

- Достойно бих казал, като се има предвид, че ние представяме едно от най-малките ВиК в страната, нямаме време за тренировки, участвахме на олимпийски принцип.

Интервю на Таня Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
19 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
19 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
19 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
19 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
19 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
19 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
19 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
19 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
19 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
19 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
19 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
19 май 2021
Последни новини