Евростат обяви изненадващ дефицит за България

Jose Manuel Barroso
Бюджетният дефицит на България през миналата година е достигнал ниво от 4.7% от БВП.
Това надхвърля обяваните по-рано 3.9% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Таванът, възприет в ЕС, е дефицит до 3 на сто от БВП.

Няма страна от ЕС, която да е регистрирала излишък през 2009 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат за дефицита и дълга на сектор "Държавно управление".Евростат публикува данните за 26 страни от ЕС без тези за Гърция. Евростат изразява резерви по отношение на данните на Гърция, информира НСИ.

В България дефицитът възлиза на 4.7 на сто от БВП. През април правителството само ревизира данните за предишни години и предизвика проверка на Евростат. Така бюджетният дефицит на начислена основа за 2009 г. се увеличи от 1,9% на 3,9% от БВП, а излишъкът за 2008 г. от 1,8% намаля с 0,2-0,3 процентни пункта. Причината за ревизията бяха т. нар. анекси, "скрити" от предишното правителство. Заради процедурата за свръхдефицит, започната по този повод премиерът Борисов дори разговаря с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

България, Словакия и Латвия са страните с най-голяма корекция към повишение на дефицита в сравнение с числата, обявени през април. Германия пък е намалила отчетения тогава дефицит и вече се побира в изискванията на Пакта за стабилност.

През 2009 г. най-висок дефицит като процент от БВП отчитат Ирландия (-14.4 на сто от БВП), Великобритания (-11.4 на сто от БВП), Испания (-11.1 на сто от БВП) и Латвия (-10.2 на сто от БВП) .

Най-нисък дефицит като процент от БВП е отчетен в Люксембург (-0.7 на сто от БВП), Швеция (-0.9 на сто от БВП) и Естония (-1.7 на сто от БВП).
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини