Нова война за застраховките

Задава се нова война в застраховките. Тя не е за цената им, а за размера на комисионите, които взимат застрахователните брокери, предаде АСН.

В момента възнаграждението за застрахователните посредници са твърде високи, заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев по време на форум, организиран от investor.bg. Според Богоев разходите на някои компании по сключването на една полица "Гражданска отговорност" достигат 50% от цената й, като комисионата за брокерите достига 35%.

Излишно е дружествата да харчат пари за реклама на "Гражданска отговорност", след като тя е задължителна, смятат от КФН.

Намаляването на комисионите за посредниците ще позволи цената на задължителната застраховка да поскъпне по-малко от предвижданията на компаниите, смята Богоев. Той допълни, че вдигането на цената е неизбежно, тъй като сега не покрива огромните разходи по застраховката.

Мнението му беше подкрепено и от шефове на застрахователни компании. Според зам. изпълнителния директор на "Булстрад" Иво Груев в цяла Европа комисионите по "Гражданска отговорност" са фиксирани и са между 8 и 15%.

По-остър в изказването си беше шефът на "Евроинс" Асен Христов. Той призова КФН да намери начин чрез закон или наредба да фиксира комисионите на по-ниски нива, като даде пример с Испания, където възнаграждението на брокерите е 5%. В Испания цената на "Гражданска отговорност" започва от 400 евро и комисионата за такава полица е 40 лв. В същото време за полица от 200 лв. българският брокер взима 70 лв., тъй като процентът стига до 35. Христов смята също, че фиксирането на размера на възнаграждението ще стабилизира пазара и ще доведе до реална конкуренция, тъй като сега брокерите продават полицата на тази компания, която дава по-голяма комисионна. Според Христов размерът на възнаграждението трябва да се пише в полицата, за да знае клиентът каква част от парите му ще отидат при посредника.

За да се въведе тази промяна, се ангажира и Борислав Богоев.

На тези идеи представителите на брокерите реагираха остро. Според собственика на "Амарант България" Янаки Янакиев намаляването на комисионите не е правилно, защото застрахователите харчат много повече пари за офиси, които работят на загуба. Той даде пример с Троян, където има 18 агенции на различни компании, които работят с по двама души и не могат да изкарат дори парите за наем и заплатите си. По-добре е в такива градове да има по два офиса на брокери, които да генерират приходи, а не разходи на застрахователите, стана ясно още от думите на Янакиев.

Според Ясен Христов от SDI цените на "Гражданска отговорност" у нас са много ниски, за да се намаляват комисионите. Той обаче се съгласи, че ако полицата стигне европейските нива от 300-400 евро, е готов комисионата да падне до 10-15%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини