Седмокласници обикалят и мерят 25 вековни дървета в Димитровград

Мирослава Иванова и Емил Петков заедно с ръководителя на проекта и техен преподавател Росица Александрова

Двама седмокласници от димитровградското училище "Пенчо Славейков" Емил Петков и Мирослава Иванова са удивили журито на националното състезание по приподни науки и екология със познанията си за 25 вековни дървета в Димитровград. Двете деца са разработили проект за столетните видове, в който подробно описват колко са те в Димитровград и общината, кои са защитени от Закона за биоразнообразието и за кои трябва да се вземат спешни мерки за опазването им. Трудът на възпитаниците на ОУ"Пенчо Славейков" ги е класирал на шесто място след общо 12 екипа от страната. 

"Това е първото национално състезание за децата и въпреки стреса, те се представиха отлично, сподели преподавателят им и ръководител на проекта Росица Александрова. Според нея ролята на основното училище е да намира талантливите деца и да дава старт на техните изяви, какъвто е случая с Емил и Мирослава.

Седмокласниците са се срещнали и с еколози от община и да дали своите препоръки да бъдат защитени от Закона още 7 вековни дървета в димитровградска община. Мирослава и Емил, заедно със свои съученици са посетили всяко едно от 25-те вида, измерили са обиколките им и са видяли в какво състояние се намират. Любопитна подробност е, че младите еколози са разказали на маститото жури на националното състезание в Кърджали, че Димитровград е зелената община на България за 2010 година.

Емил пред проекта, които са презентирали на националното състезание в Кържали

Според децата от всички 25 дървета, 15 са в много добро състояние. Най-тревожно е положението на вековната топола, която се намира в двора на бивша димитровградска фабрика. Най-старото дърво в Димитровград, което е над 500 - годишно, е това по пътя за село Добрич, разказаха още седмокласниците.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини