Уикендът започва в 12,38 ч. в събота и завършва в 15,55 ч. в неделя

Ако се събуждате в понеделник сутрин с чувството, че едва сте си починали, има основателна причина за това.

Британски учени установиха, че човек се чувства напълно отпочинал след стреса през работната седмица едва към 12,38 часа в събота. От този момент нататък хората започват да се забавляват, но мрачното неделно настроение, когато умът отново се настройва за работа, обикновено настъпва в 15,55 часа. Това означава, че работещите хора се наслаждават на уикендите си средно 27 часа и 17 минути, т.е. по-малко от половината от отреденото им време за почивка.

На 60% от хората им се налага да работят и през уикенда, което изяжда още повече от свободното им време. Британската хотелска верига Premier Inn изследвала навиците през уикенда на 4000 работещи хора на възраст между 18 и 60 години. 50% от участниците в проучването заявили, че им се налага да се фокусират върху работата си и през уикенда заради предстоящи срещи, за които трябва да се подготвят.

60% заявили, че мразят работата си, а 11% признали, че не се разбират с колегите си. Близо половината проверявали работни имейли през уикенда, а 10% заявили, че работят "постоянно" през двата почивни дни, пише БГНЕС.

Британците прекарват средно 14 почивни дни на година работейки в офиса, което се равнява на близо три работни седмици. Две пети от участниците в изследването заявили, че причината за това е, че "в противен случай никога нямало да успеят да свършат работата си". 80% казали, че ходят на работа, защото и колегите им го правели, а 25% признали, че били подложени на натиск от ръководството.

Половината от изследваните хора заявили, че работата им се отразява на времето, което прекарват със семейството си. 53% казали, че се чувстват прекалено уморени, за да се насладят напълно на уикенда, а 30% се оплакали, че веднага щом се приберат вкъщи им се налага да вършат куп домакинска работа.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини