В близките 20 години ще търсим извънземен живот

Allen Telescope Array търси живот из Млечния път. Изображение: SETI Institute

Най-важната задача за астрономите в близките 20 години ще е търсенето на извънземен живот и изучаването на тъмната материя и тъмната енергия, твърди директорът на Държавния астрономически институт „Щернберг” в Русия, академик Анатолий Черепащук, съобщава РИА Новости.

Задачата за близките 20 години – търсенето на извънземни цивилизации, търсенето на отговор на въпроса: „Има ли живот извън Земята”.

Той споменава проекта по търсене на разумен извънземен живот SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), който наскоро празнува своята 50-годишнина. В рамките на проекта астрономите търсят сигнали от извънземни цивилизации, включително със съставния радиотелескоп Алена, Allen Telescope Array (ATA) в Калифорния. Строителството на този комплекс продължава, през 2007 година заработиха първите 42 антени, в плана влизат 350 антени.

Такива надежди също има… не е изключено там (на Европа) наистина да съществува живот.

Ученият добавя, че астрономите се интересуват не само от разумния, но и от всеки друг извънземен живот, включително такъв, който може да съществува на планети от Слънчевата система и техни спътници. Черепащук дава за пример спътника на Юпитер – Европа, където, както се смята, под ледената покривка на повърхността може да съществува течен океан.

Не по-маловажна задача за науката е изучаването на тъмната материя и тъмната енергия – хипотетични субстанции, на които се приписват 96% от масата на Вселената. Тъмната материя според астрономите е вещество, което се проявява изключително чрез гравитационно взаимодействие с галактиките, като внася изкривяване в тяхното движение. А тъмната енергия е отговорна за разширяването на Вселената и аномалиите, свързани с „разбягването” на галактиките и тяхното струпване в различни части въпреки действието на гравитационните сили.

Това е голямо предизвикателство пред цялата фундаментална наука.

Тъмната материя и тъмната енергия, черните дупки и т.нар. къртичини, тунели в други измерения, поставят пред науката такива общи проблеми като например разбиране на концепцията за причинност, отбелязва ученият.

Всички тези задачи, според директора на Държавния астрономически институт, съвременната наука „вече е в състояние да реши”.

Изучаването на тъмната материя и тъмната енергия е избрано от Националния изследователски съвет (NRC) на академията на науките в САЩ в качеството на една от ключовите области на астрономията и астрофизиката за 2012–2021 година.

С това ще се занимават два нови проекта от най-висок приоритет – космическият инфрачервен телескоп WFIRST (Wide-Field Infrared Survey Telescope) и наземната многофункционална обсерватория LSST (Large Synoptic Survey Telescope), за които са предвидени 2 млрд. долара.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини