Върви ли тайна операция "Медиците"? Преглед на националния печат

„24 часа":  Живееш в добър квартал - с по-як данък в София

По-високи данък сгради и такса смет ще плащат софиянци, които живеят в тузарските квартали от Нова година. Данъчната секира ще засегне квартали като Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Княжево, Киноцентъра и др.

Според предложението на зам.-кмета по финанси Минко Герджиков за ново райониране на зоните, по които се определя данъчната оценка на имотите, тя ще се вдигне от 18 до 45% в зависимост от квартала. Въз основа на данъчната оценка се определя размерът на данък сгради и такса смет.

Така например за 100 кв. м апартамент в Драгалевци, чиято данъчна оценка до момента е била 115 800 лв., размерът й скача на 137 200 лв. Данъкът за него е бил 217 лв., а такса смет 185 лв. Сега налозите скачат съответно на 257 и 219 лв. за битови отпадъци.

Най-голямо увеличение на данъчната оценка - 45%, оттам и на налозите, очаква живеещите в Зона Б-5, Зона Б-18, Банишора, жк. Сердика и участъка между Централна гара, автогарата и Сточна гара. За 100 квадрата апартамент в Зона Б-5 данък сгради скача с 48% или от 213 лв. собственикът му ще трябва да плати 316 лв. С близо 90 лв. поскъпва и такса смет. За 100 квадрата панелка в Дружба пък налогът се вдига от 101 на 152 лв. Такса смет става от 86,4 лв. на 129,6 лв. Примерите са за първо жилище и без да се смятат преференции, уточниха от Столичната община.

"Целта на новото зониране е да има по-справедливо разпределение между различните квартали. Сегашното райониране е от 1998 г., а през тези 10 г. София се развива бурно. В сегашното райониране цели квартали фигурират като вилни зони. Това не е справедливо", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

„24 часа": Калина си измислила и оценките

Дипломата не е единственият документ, фалшифициран от Калина Илиева. Към копието на немски език има и свидетелство за магистърска степен с измислени оценки. Според него бившата шефка на фонд "Земеделие" е издържала изпита за магистър по специалността "Икономически комуникации" във Висшия институт по техника и икономика в Берлин.

Съмнението е, че и този документ е фалшифициран, защото той също като дипломата се различава от оригиналното свидетелство, се казва в официално писмо на шефа на правния отдел на института Дагмар Дручман. Посочените от Калина Илиева теми за магистърски проекти никога не били давани от вуза.

Форматът на дипломата й пък бил по нов ред от 7 февруари 2007 г., но за нея би трябвало да важи старият към момента на записването й - от 1 април 2003 г. В писмото от Германия се посочва, че образци от дипломите могат да се свалят и от интернет.

Началничката на учебния отдел на училището Сабине Пучкоф също е установила разлики между документите на Калина Илиева и оригиналните. Например в дипломата на бившата шефка на фонд "Земеделие" датата на издаване на магистърското свидетелство е изписана само с цифри - 04.10.2007 г. В мостра от същия месец и година се вижда, че практиката на вуза е само датата да е с цифри, а месецът е от букви - October.

Оригиналната диплома е двуцветна горе е бяла, а отдолу светлозелена. Със същия цвят е и логото на института. На дипломата менте няма и релефен печат, а подписът на ректора е подправен.

До 30 септември 2007 г. Калина Илиева не се е записала за следващ семестър и е изключена. Според българи, учили в Германия по това време, имало много случаи, при които нашенци се записвали за студенти само с идеята да могат да работят легално. Допреди 2-3 г. немската практика била много либерална - може да се запишеш и без да вземеш и един изпит, имаш студентски права по 3-4 г.

Само понякога искали да се посочи причина за забавянето, например болест.

 

„Труд": Върви ли тайна операция "Медиците"?

Докъде стигнахме! Вместо срещу мафията, МВР и прокуратурата обявиха като че ли война на медиците. Арестуват лекари "на едро".

4-ма доктори от Горна Оряховица бяха прибрани в килии по подозрение в умишлено убийство на новородено. Само дни по-рано хвърлиха в ареста двама неврохирурзи от Благоевград, като обявиха за невярна диагнозата, която поставили на човек, бит от полицаи. След 3 дни и нощи зад решетките съдът напълно оневини д-р Любен Кавраков и д-р Сашо Сивиков и ги пусна.

 

„Труд": Кристалина Георгиева европеец на годината

Българската еврокомисарка Кристалина Георгиева е европеецът и еврокомисарят на годината в годишната класация на седмичника "Юръпиън войс", сочи предварителна информация на ВАЦ.

Читателите на вестника от групата на "Икономист" я избраха с гласуване по интернет. С Георгиева страната ни за втори път получава престижната награда. Преди 2 години тя бе присъдена на Меглена Кунева.

Редакторът на "Юръпиън войс" Тим Кинг каза: "Г-жа Георгиева стана европейски комисар почти случайно, но от февруари насам тя очевидно впечатли много хора. Гласуването на г-жа Георгиева подчертава, че ЕС е още сила на доброто в света и глобален играч, когато става дума за хуманитарна помощ".

Българката победи и в класацията за еврокомисар на годината, като спечели тази титла в конкуренция с колегите си Сийм Калас, Сесилия Малмстрьом и Вивиан Рединг.

 

„Стандарт": Забавачка в офиса

Държавата ще удари рамо на бизнесмени, които се грижат за работниците. Ако частна фирма отвори столова или забавачка, може да получи до 390 000 лева помощ. Това предвижда нова програма на социалното ведомство, обяви министър Тотю Младенов. Частниците ще бъдат стимулирани финансово, ако дават и почасова работа на младежи до 29 г., както и на хора с увреждания и самотни родители. Заделените за социални бонуси 37 милиона лева идват от Европа.

Те се отпускат от програма "Човешки ресурси" на Евросъюза. Предприемачите, които искат да се възползват от предоставения им шанс, могат да кандидатстват със социални проекти след 3 месеца. Документите ще се приемат в Агенцията по заетостта. Други 70 млн. лв. ще бъдат раздадени на работодателите за обучения и оборудване за безопасен труд.

„Стандарт": Строители на "Марица" защитени от фалит

Нови тръжни условия ще гарантират на държавата безпроблемно изграждане на магистралите дори при фалит на някой от строителите. Кандидатите за аутобана "Марица", които искат да градят път в комбина с други фирми, ще са задължени да подписват декларации за носене на солидарна отговорност. Това обяви заместник регионалният министър Георги Прегьов при старта на конкурса за избор на строител на трасето между Оризово и Димитровград. Така ще се избегне проблемът, който възникна за участъка между Ямбол и Карнобат на магистрала "Тракия". Договорът за строителство беше подписан с 9 родни компании, сред които и обявилата процедура за обявяване в несъстоятелност "Мостстрой".

Новото условие не е тежко и с него ще се опитаме да направим по-съпричастни със задачата участниците в търга, каза Прегьов. Кандидатите за 31,6 км от "Марица" между Оризово и Димитровград ще трябва да са изпълнявали обекти с товароносимост от 11,5 тона. Държавата трябва да поеме и допълнителни отговорности. Ако по нейна вина фирмите не могат да сертифицират 100% от дейностите, ще се разплаща свършената част от етапа, за да не се блокира работата, обясни Прегьов. До понеделник ще стартира и търгът за следващата 35-километрова отсечка от "Марица", така че аутобанът да е готов изцяло до юни 2013 г. Финансирането на двете отсечки е с 209 млн. евро по ОП "Транспорт". През януари ще стартира процедура и за последните 3 км, които са до границата с Турция и се строят при специални изисквания заради Шенген. Около 9 млн. лв. ще е икономията от пуснатите през септември 31 км на "Марица".

„Монитор": Без ордени за агенти на ДС

Лица, които са свързани с репресивния апарат, няма да бъдат награждавани с ордени и медали. Това предвиждат промените в Закона за ордените и медалите, приет от депутатите на първо четене вчера. Предложението, внесено от депутатите Лъчезар Тошев и Ваньо Шарков, беше подкрепено от 83-ма депутати срещу 18 "против" и 27 "въздържал се". Друг приет текст в законопроекта ограничава даването на медали на хора, които са осъждани за престъпления от общ характер, освен ако не са реабилитирани по съдебен ред или със закон. Още преди гласуването в парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че не възразява срещу предложението. То получи подкрепа и от други министри.

„Монитор": Кристалина - комисар и европеец на годината

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева бе обявена за Комисар на годината и Европеец на годината.Церемонията за годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс" се проведе късно във вторник. "Да спечеля тази награда е едновременно чест и задължение". Посвещавам я на всички хуманитарни служители, които често работят в изключително тежки условия и чиито усилия и себеотдаване са в помощ на най-слабите и уязвимите, на онези, които имат най-голяма нужда от нашата солидарност", заяви Кристалина Георгиева, която е еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„Монитор": С 40 лв. скача данък сгради в баровските квартали

Средно с 40 лева ще скочи данък сгради в баровските квартали на столицата през следващата година. Увеличението ще стане факт с поскъпването на данъчните оценки на имотите в Драгалевци и Симеоново. Киноцентъра, Княжево и Малинова долина, което е предвидено в нова концепция на зонирането на града. Предложението е на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков. В него е предвидено първа и втора зона, където са най-високи данъчните оценки, да бъдат максимално разширени.

„Дневник": Държавата дължи 630 млн. лв. на бизнеса

Държавата рязко е увеличила неизплатените си задължения към бизнеса през последната една година. В края на септември правителството бави 630 млн. лв. към частния сектор за извършени обществени поръчки, което е пикова стойност, става ясно от статистиката на Министерството на финансите.

За сравнение, преди около година обемът на непокритите дългове е бил 212 млн., но в края на 2009 г. минава 600 млн. Също тогава задлъжнялостта на местните власти е скочила с над 30%, до около 200 млн., и се задържа в тези граници през тази година.

Според последните данни общите дългове към компаниите са 826 млн. лв.

Относително постоянният размер на просрочията означава, че дори и правителството да плаща част от тях, то трупа нови в подобен размер и в крайна сметка сумата им остава почти без промяна.

Оказа се, че бизнесът е приел тази ситуация.

"Наложи се частният бизнес да се адаптира и да заработи в режим на забавени държавни плащания. По принцип държавата бави, но в момента компаниите нямат друга възможност, освен да разчитат на държавните поръчки", коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

 

„Сега": Данъците на хиляди софиянци се вдигат въпреки обещанията на ГЕРБ

Драстично увеличение на данък сгради и такса смет ще има в София от догодина. Въпреки заричанията на кмета Йорданка Фандъкова, че София няма да вдига данъци и такси през 2011 г., зам.-кметът по финансите Минко Герджиков предлага ново зониране на града, което ще увеличи данъка върху жилищата в някои квартали от 18.5% до 48% и ще засегне стотици хиляди столичани. За тях със същите проценти ще поскъпне и такса смет, която се изчислява на база данъчната оценка на имотите.

За ново зониране на града се заговори покрай проверките на Националната агенция по приходите в луксозните квартали на София и идеята да се въведе данък лукс. Тогава Герджиков обясни, че в момента собствениците на луксозни имоти в кварталите в полите на Витоша плащат колкото и столичани, живеещи в панелни апартаменти. По сега действащото зониране, прието през 1998 г., южните луксозни квартали се водят вилни зони и данъчната им оценка е по-ниска, съответно плащат по-ниски данъци и такса смет.

Новото райониране обаче ще удари най-тежко не живеещите в Драгалевци и Симеоново, а хората в "Зона Б-5", "Зона Б-18", "Банишора", жк "Сердика", както и не толкова престижните райони около Централна, Сточна гара, Женския пазар. По съществуващото в момента зониране на града те са в 3-та от общо 5 зони, а занапред минават в първа. Според общината това е равносилно на 45% увеличение на данъчната оценка и на такса смет. Точните сметки на коефициентите в закона за местните данъци и такси показват, че поскъпването при такова разместване е 48%.

 „Дума": Скок на данък сгради в София

Ново зониране на София ще вдигне данък сгради и такса смет догодина за десетки хиляди столичани, става ясно от предложение на зам.-кмета Минко Герджиков. Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града. Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%, въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София.

В предложението на Герджиков се посочва, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г. (те са общо 5 и 1 междинна), но заради бързо променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, се предлага да бъдат разширени I и II зона и променени зоните на кварталите "Бояна", "Драгалевци" към по-високи.

Освен сега съществуващите към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18", жк "Сердика", жк "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъкът между Централна гара, Централна автогара, Сточна гара и др.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини