Вертутите от ГЕРБ даряват по половин заплата. Преглед на националния пeчат

"Монитор": Доплащаме за доктор, ако не щем да чакаме

Пациентите ще доплащат за преглед и лечение при лекар специалист, ако не искат да чакат за издаване на направление от личния доктор и за ред при специалиста. Това е залегнало в концепцията за по-добро здравеопазване в България, която кабинетът прие на свое заседание вчера, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. По думите му сумата ще е символична, но пък ще въведе ред и стимул да се ходи на доктор, когато човек действително има потребност, а не за всяка прищявка.

Националната здравноосигурителна каса ще остане и занапред единствената институция, в която ще постъпват вноските от задължителното здравно осигуряване. В частните фондове, както и досега, хората ще се осигуряват само доброволно и допълнително за някои екстри, които не са включени в пакета от медицински услуги на НЗОК.

"Новинар": Диагностични групи сменят клиничните пътеки

Клинични пътеки вече няма да има. Те ще бъдат заменени от така наречените диагностично-свързани групи. Това е записано в концепцията за реформа на здравното ведомство, която бе представена от ресорния министър Стефан Константинов. Така хората, които страдат от 2 или 3 различни болести, ще могат да лекуват болежките си наведнъж. Досега се налагаше те постоянно да бъдат изписвани и приемани отново.

За въвеждането на новата система ще бъдат използвани 3 млн. лв., като моделът ще бъде закупен от Австралия. Подобен метод на работа има в Германия, Португалия, Испания, Ирландия, Словения, Франция, скандинавските страни и Австрия. Срокът за въвеждането на свързаните групи е до 2012 година. При тях разходите при лечението се обвързват с пола, възрастта, състоянието на пациента и придружаващите заболявания.

„24 часа": По половин заплата даряват „вертута" от ГЕРБ

Депутатите от ГЕРБ, участвали в презентацията на мобилни телефони, ще предоставят 50% от месечните си възнаграждения за месец декември за благотворителни цели. Това обяви пред журналисти Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.

Провинилите се депутати са приели декларация, в която поднасят извиненията си към избирателите на ГЕРБ. „Тези пари, ние ще ви кажем колко са, и ще дадем точно обяснение за каква благотворителна дейност сме ги дали. Това е практика в ГЕРБ, когато хора безпричинно са отсъствали, да им се удържат от заплатата определени суми за благотворителност", посочи Велчев.

Той заяви, че последният случай е от Добрич, когато е била дадена сумата от пет хиляди лева за една млада жена, която се е нуждаела от операция на очите.

"Труд": Калина разследвана и за кражба в Германия

Берлинската прокуратура прекрати вчера следствието срещу Калина Илиева, съобщи за "Труд" говорителят Мартин Щелтнер. Това предаде от Берлин нашият кореспондент Ваня Енчева.

"Прекратихме следствието поради несъмнени доказателства, че престъплението не е извършено на територията на Германия. Г-жа Калина Илиева не се е възползвала от подправената диплома на територията на ФРГ, не е злоупотребила със служебно положение в страната ни, а зад граница", добави г-н Щелтнер.

От друг източник от берлинското следствие "Труд" узна, че през 2007 г. срещу Калина било водено и следствие за кражба от берлински магазин от известната търговска верига "Карщат". То също било прекратено, тъй като след уличаването й в кражба Илиева е напуснала Германия. От компетентния орган не уточняват какво точно е "пипнала" Калина в реномирания магазин за конфекция, текстил, козметика и домашни потреби.

"Монитор": ФБР ни пуска до базата си данни

Базата данни на ФБР да бъде достъпна и за българските служби, договори вчера вътрешният министър Цветан Цветанов на среща с шефа на бюрото Робърт Милър. С подписания между двамата документ на България се дава възможност да ползва и лабораториите на ФБР, да обменя със САЩ ДНК анализи или пръстови отпечатъци.

За времето, откакто сте на поста вътрешен министър, доказахте волята си да противодействате на организираната престъпност. С тези думи Робърт Мълър ІІІ приветства Цветанов. Той подчерта, че усилията, които кабинетът полага за справяне с корупцията, заслужават уважение.

"Стандарт": Бойко: Нещата са зле, но за Първанов

Абсолютно е прав Първанов - нещата вървят на зле... но за самия него. Така премиерът Бойко Борисов отговори на репликата на президента отпреди ден, че има криза в управлението. Георги Първанов заяви как скандалите около бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева е върхът на айсберга и нещата в държавата вървят на зле.
Първанов е ръководителят на политическия субект АБВ, а не президент, отсече Борисов пред Николай Бареков в предаването "Гореща точка" на TV7. Премиерът припомни, че ГЕРБ спря заменките, мина на първо четене и Законът за горите. По думите на Борисов куп приятели на Първанов загубили милиарди от далавери за заменки на гори и плажове. "Пуснаха всички еврофондове, при него ги бяха спрели. Строят се магистрали, до дни ще завършим "Люлин", градим новите два лота на "Марица", вече от Нова Загора до Карнобат минах по чакъла на магистрала "Тракия". Ами тази красавица - спортна зала, която вече в София издигна ръст, като я погледнете. Дали за президента не отиват на зле, както вие го наричате, нещата в спорта. Ами как ще отиде сега да се пъчи там на баскетбола или на волейбола. Чак във Варна ходеше. Сега ще имаме зала за 20 000 души", коментира Борисов.

"Труд": Съдия-изпълнител гони 30 семейства

Трийсетина семейства от Велико Търново остават на улицата заради поредната крупна измама от строителна пирамида. До крутите мерки се стигнало, след като предприемач им заложил жилищата, без да знаят за 2 млн. лв. пред банки и частни лица. Съдебен изпълнител с полиция вчера започна опис на блока на ул. "Краков" 11 в старата столица.

"От 2 г. живеем тук. Платили сме си цялото жилище. Имаме договори и фактури. Обзаведохме го и сега ни казват, че не е наше. Как да търсим сега фирмата, която ни го продаде, като собственикът й се крие. Иван Мутов непрекъснато си сменя телефоните и ни лъже", оплака се Деян Георгиев. Той е от измамените да си купят имот в една от трите секции на жилищния комплекс на фирма "Агропрогрес" - Велико Търново.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини