Хайка за нелегална ракия и вино

От 17 проверени пазара са хванати само двама нарушители.

Шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев съвместно с Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите направиха проверка на пазар Красно село.

Провереният търговец на вино не успя да представи нужните документи за произход на виното и регистрация за винопроизводител.
Човекът притежаваше временно разрешително за продажба в района, но не разполагаше с касов апарат.

Според служителите на пазара нелегално вино и ракия продават търговците на плодове и зеленчуци, но днес те не са били на пазара, вероятно заради проверката.

Красимир Коев призова хората да купуват вино от магазинната мрежа, където продуктът е с доказан произход и качество от лицензиран производител.
Той уточни, че наливното вино, което се продава на улицата е с цена, която не се различава значително от бутилирания продукт.

През месец декември от Изпълнителната агенция по лозата и виното са направени над 500 проверки и са иззети над 2 тона вино и ракия.
На нарушителите ще бъдат съставени актове в размер около 10 - 15 хил. лева.

Земеделският министър от своя страна коментира, че „потребителите трябва да знаят, че ако купуват вино и спиртни напитки в наливно състояние застрашават здравето си".
Той препоръча да се купуват бутилирани продукти с ясен производител и произход.
Найденов допълни, че търговците използват засиленото потребление покрай празниците, за да пробутат нелегална и нискокачествена продукция.

Те трябва да знаят, че ще ги дебнем защото работят и в сивия сектор, подчерта още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини