Клиент плаща на адвокат с овца. Преглед на националния печат

„24 часа": Продават за 9 млн 1043 дка на плажа.Заменка от "Натура"

1043 декара гори на морския бряг до Балчик, заменени по време на кабинета "Станишев", са пуснати на търг от частен съдия-изпълнител за близо 9 млн. лв. Това е най-скъпият имот на длъжник, продаван в момента. Теренът е ипотекиран в три банки за 157 млн. евро и около 14 млн. долара.

Горите са между Балчик и Тузлата, в местността Сребрист бряг. Фирма "Еър Пропърти Девелопмънт" АД придобива държавния имот срещу парцели в Рибарица, Габрово, Тетевен и други за 14-15 лв. кв. м. Теренът бе сред заменките на кабинета "Станишев", показани на място на журналисти при специален тур в началото на годината, организиран от парламентарната група на ГЕРБ.

Според шефката на ловното стопанство в Балчик Калинка Тодорова на 16 септември 2008 г. кабинетът "Станишев" е променил статута на горите, макар че са част от "Натура 2000", за да може върху тях да се строи.

Именно проектиране, разработка и реализация на проект "Силвър бийч" (Сребрист бряг на англ. - бел.авт.) върху терена, в това число покупка, управление и продажба на имоти, е предметът на дейност на "Еър Пропърти Девелопмънт" според търговския регистър. Капиталът на акционерното дружество е 50 000 лв.

 

„24 часа": Магистрали? Чудесно! Но да помислим и за старите шосета

За 35 г. Тодор Живков е направил 250 км магистрали. Ние искаме да построим толкова за 4 г. Това заричане с препратка към миналото чуха преди дни студенти - бъдещи пътни инженери, от строителния министър Росен Плевнелиев.

Някои го приеха като лозунг, други като начало на предизборна агитация. Трети възкликнаха - правят 7 магистрали за 5 млрд. евро! За какви суми само говори!

Освен говорене обаче за първи път от години изграждането на аутобани у нас е и с дъх на асфалт. "Тракия", "Люлин", "Марица" и "Струма" този път наистина изглежда, че няма да са само имена на реки, планини и равнини. За тях правителството пое конкретни ангажименти и срокове и вече има резултати. Преди седмици бе сложен първият асфалт на "Тракия", а на 21 декември ЕК каза "да" за финансирането на магистралата. Обявени бяха търговете за дострояване и на "Марица", очаква се страната ни да изпрати апликационни форми и за нея, да се бори за евросредства за "Струма" и да се опита да защити дострояването на "Хемус" като приоритетен за европейската транспортна мрежа коридор. След години забавяне и рискове за парите по ИСПА следващия месец пробно ще бъдат пуснати 19-те километра от "Люлин". Строят ги от началото на 2007 г.

А досега у нас пътища се строяха основно на принципа с много пари и на думи.

България все още е единствената държава в ЕС, която няма нито една магистрала, изградена от началото до края. За последните 20 г. са построени 120 км. Само строящата се в момента "Тракия" е почти толкова - 115 км. С обещания през годините на прехода магистралата бе изградена толкова пъти, че вече трябваше да свързва София не с Бургас, а с Одеса.

 

„Труд": БАН продава акъл на "Сименс"

Учени от Българска академия на науките са продали акъл на корпорацията "Сименс". Новината стана ясна при представяне на част от по-важните научни резултати на Академията за т. г. Екип на института по електроника и лекари са разработили лазeрна система за оптична мамография. С други думи са създали апарат за суперранна диагностика на рак на гърдата. Най-важното при него е, че може да се ползва при рутинни прегледи, често и без вредното влияние на рентгеновите прегледи. "Предложихме проекта си на "Сименс" и те се включиха, дори платиха първия патент от 20 000 евро", каза шефът на екипа проф. Лъчезар Аврамов.

„Труд": Съдия погна едър хотелиер в Слънчев бряг

Бургаски съдия-изпълнител обяви публична разпродажба на хотел "Делта палас" в Слънчев бряг. Имотът е със 120 стаи, категория "3 звезди" и е собственост на Огнян Сапунов. Бизнесменът държи и съседния "Делта бийч", който е 4-звезден и почти два пъти по-голям.

През ноември т.г. съдия-изпълнител е наложил запор на фирма на Сапунов. Взискател е СИБАНК, която има да взема 8,12 млн. лв. от предприемача.

Публичната продан на хотела ще започне от цена 7,428 млн. лв. Разгънатата му площ е 12 750 кв. м.

Огнян Сапунов контролира холдинга "Делта груп". Внася строителна техника и материали от Китай. Строи курортен комплекс в Ахелой с 50 000 кв. м РЗП.

За известно време Сапунов беше собственик на прочутия столичен ресторант "Монтерей". В него се събираше едноименният кръг от бивши дипломати и спецченгета.

Огнян Сапунов е известно име в хотелиерския бизнес. Член е на контролния съвет на Съюза на инвеститорите в туризма. Сдружението обединява 50 фирми с над 400 хотела и 150 000 легла. Съюзът се оглавява от Ветко Арабаджиев, а в ръководството са Людмил Стойков, Бедо Доганян, Евгения Банева.

 

„Стандарт": Анатема за Аполон

Анатема за Аполон! Българската православна църква скочи срещу издигането на 13-метрова позлатена статуя в Созопол.

Сливенският епархийски съвет категорично се противопоставя против намерението на созополските управници да възродят култа към езическия бог Аполон.

Това се казва в специално изложение, подписано от митрополит Йоаникий. Не може в православна България, приела християнството преди повече от 1140 г., да се възражда култ към езически идоли, обяви епархийският съвет.

Идеята на общинарите, че така Созопол ще заприлича на Рио де Жанейро и Барселона, е несъстоятелна.

В тези градове има статуи на Христос Спасителя, а не на някакъв езически бог, се казва още в изявлението.

„Стандарт": Следят пациентите в нета

Догодина ще проследяваме онлайн  лечението на пациентите от първия ден на постъпването им в болница. Това обяви вчера шефът на здравната каса Нели Нешева веднага след подписването на националния рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз. Контролът по интернет ще ни даде възможност в реално време да следим по каква клинична пътека се приема даден болен и как го лекуват в съответната болница, уточни д-р Нешева. В момента касата има възможност само за последващ контрол.

Очаква се Биг брадърът да стартира към юни, тъй като е необходимо да се довършат някои модули на информационната система на здравната каса. Джипитата пък ще бъдат длъжни да поставят в кабинетите си на видно място списък с всички изследвания, които влизат в безплатния профилактичен преглед.

През 2011 г. са предвидени две допълнителни  профилактични процедури - мамография за рак на гърдата и скрининг за рак на простатата при мъжете.

„Монитор": Джебчийките от моловете нападнаха хипермаркетите

Джебчийките от моловете, които до преди година претарашваха разсеяните клиенти преди големите коледни пазарувания, вече се изместиха в хипермаркетите. Ловките крадли се насочили към веригите столичните магазини за хранителни стоки, тъй като потокът от хора там е много по-голям, отколкото в лъскавите бутици. Майсторите с бързи ръце, които най-често са бели, културни и добре облечени жени реализират множество удари и заработват крупни печалби за ромски босове. Само в София от началото на годината са регистрирани над 1300 случая на хора с олекнали джобове в хипермаркетите и моловете. Те обаче са с около 400 по-малко от миналата година. Запознати обясняват това явление с факта, че бандите са се установили именно в магазините за храна и са позанемарили моловете. Репортер на „Монитор" успя да организира среща с глава на ромска фамилия, която издържа над 30 членове с пари от джебчийство. Иван, както образно ще го наречем, живее в  голям град близо до София и по думите му за него работят над 20 крадли. Печалбата, която джебчийките получавали за себе си, била минимална. Те работели единствено за благото и престижа на фамилията.

„Монитор": Депутатите - "шарани" даряват сираци

С пари от орязаните заплати на депутатите от ГЕРБ, полакомили се за безплатни луксозни телефони „Верту", е организирано коледното тържество за сираци, което се състоя преди седмица на летище София. На него присъства и премиерът Бойко Борисов.

Както „Монитор" писа, половината от общо 16-те народни избраници шарани, клъвнали на поканата за джиесеми, се оказаха от управляващата партия. Оферта предвиждаше законотворците да получат апарати за по 6 хил. лв., стига да присъстват на презентация на последен модел на луксозната марка в работно време. Само че  депутатите си тръгнаха с празни ръце и дори се разбягаха веднага щом усетиха журналистическото присъствие на мястото на експеримента.

От парламентарно представените партии единствено ръководството на ГЕРБ порица своите и обяви, че те ще бъдат санкционирани с половин заплата като събраните средства ще отидат за благотворителност. Половината от сумата вече е заминала тъкмо за тържеството във ВИП залата на летището, което зарадва 100 хлапета от софийските домове "Надежда", "Св. Иван Рилски" и "Драгалевци", отчете пред „Монитор" шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.

„Монитор": Болниците с три пъти повече пари за лечение

Три пъти повече ще получат болниците за лечение на някои видове заболявания от 2011 година. Това предвижда новият Национален рамков договор, който беше подписан вчера от здравния министър д-р Стефан Константинов, ръководствата на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз.

Цените на някои клинични пътеки са увеличени с над 300 на сто, уточни министър Константинов. Става дума за недооценени пътеки, сред които е и тази по лъчетерапия, уточни той. По думите му от следващата година за нея се очакват и средства от Европейския съюз. Увеличават се средствата още за педиатрията и за неонатологията.

Финансирането на 185 клинични пътеки от общо 294, залегнали в Националния рамков договор,  през следващата година ще бъде увеличено. Министър Константинов отчете този факт като голям успех по време на икономическа криза.

Още два скъпи профилактични прегледа ще осигурява от следващата година Националната здравноосигурителна каса. За пръв път от 2011-а тя ще покрива изследването с мамограф веднъж на две години за жените над 50-те и PSA тестовете за рак на простата при мъжете, навършили 69 години.

 

„Дневник": 2 пъти са се свили печалбите на банките в България

Близо два пъти се е свила печалбата на банковия сектор у нас за последните две години - периода, в който кризата се усети най-силно в българската икономика. Това става ясно от данните на БНБ към края на ноември 2010 г., публикувани в сряда. Печалбата в сектора достига 584 млн. лв. за единайсетте месеца на годината, докато в края на 2008 г. тя е била 1.4 млрд. лв.

Спадът във финансовите резултати на банките се дължи на няколко основни причини - нараснали разходи за покриване на загуби от необслужвани кредити, силно свити приходи от лихви и комисиони заради слабото кредитиране, изплащане на все още сравнително високи лихви по депозити, наследени от времето на войната за привличане на клиенти.

 

„Сега": Невзетият през 2010 г. отпуск няма да може да се ползва

Всички неползвани дни платен годишен отпуск от 2010 г. нататък няма да могат да се вземат, а ще могат единствено да се заплащат при напускане на работа. Това скандално тълкуване на закона е публикувано на сайта на социалното министерство в рубриката "Въпроси и отговори". Изостаналите почивки няма да могат да се ползват, дори работодателят да е съгласен да ги даде, пишат от социалното министерство.

Губят се дори 10-те дни, които Кодексът на труда позволява да се отлагат по производствени причини. За да се прехвърлят за следваща година, служителят първо трябва да си ги поиска, а работодателят да му ги откаже писмено по въпросните производствени причини. Но и те няма да могат да се ползват. Така единственото, което може да се запази за бъдещо ползване, са дните, останали заради ползване през годината на друг отпуск - за трудоустрояване, майчинство или отглеждане на дете от 1 до 2 г. Ако по друга причина на хората са им останали неползвани почивки, те могат само да получат обезщетение за тях при прекратяване на трудовите правоотношения, и то ако дните не са погасени по давност. От 2010 г. всеки ден останал отпуск "гори" 2 години след годината, за която се полага. Пазят се и старите отпуски от 2009 г. назад.

 

„Дума": Кризата възражда натуралната размяна

Кризата принуди хората да възродят размяната в натура. За замяна на зърно срещу мед и орехи, на китеници и домашни одеяла срещу картофи и брашно, съобщават следящи малките обяви в ямболските вестници.

Отскоро се наблюдава и още едно позабравено явление - куфарните търговци, които отново обикалят по селата. Хората "купуват" дрехи, домашни потреби, чехли и обувки срещу яйца, тикви, ябълки, а напоследък срещу месо и сланина. Количествата се уточняват при сключването на сделката. Търговците се завръщат в града с пълни бусове и пласират хранителните продукти сред съседи и познати.

Аналогичен подход ползват клиенти на адвокати от Стара Загора. Известен защитник наскоро получил вместо хонорар свински бут и 20-литрова дамаджана с домашно вино. Юристът се опитал да обясни на клиента си, че няма как да запише продуктите като хонорар. Човекът обаче настоявал да се разплати така, защото нямал никакви пари. Клиенти на адвоката разказват за възрастна жена, която искала да плати разноските по дело с 200 яйца. Друг юрист от града получил като хонорар завързана пред кантората овца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини