Забраниха модерната еко почва като бонбони

Комисията за защита на потребителите отново забрани станалата модерна еко почва, която се слага в саксии и при поливане увеличава размера си и прилича на цветни бонбонени дражета.
Именно заради приликата с бонбони, комисията смята, че почвата е опасна и много лесно децата могат да ги помислят желираните топчета за лакомство и да ги погълнат. Освен това продуктът е отровен.

Още през юни комисията обяви, че изтегля опасната почва, която бе открита във Видин.

Общо девет опасни стоки са открити досега в рамките на кампанията „Коледата безопасна”, каза в интервю за „Фокус” Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Направени са 430 проверки. Глобени са 21 търговци, че не притежават документ за произход на стоките и документ за съответствие за безопасност.

"При девет търговци имаме стоки, които не само не са били придружени с документ за съответствие за безопасност, но след направените изследвания е установено, че те по безспорен начин са опасни. Издал съм заповеди за забрана на тяхната реализация и изтеглянето им от пазара", каза Дамян Лазаров.

Една част от тях са продукти, имитиращи плодове - гроздчета, черешки, ягоди, боровинки. Освен тях опасни са се оказали и декоративни цветни камъчета за украси, които наподобяват изключително много желирани бонбони и много лесно децата могат да ги помислят за лакомство и да ги погълнат.

В рамките на кампанията са забранени и четири вида дрехи с връзки, които са много рискови за деца до седем години, тъй като е възможно да доведат до задушаване на малчугана.

Спрени са и шегаджийски стоки - дъвка и химикал, от които удря ток. Те са особено опасни за малките деца, обясни Лазаров.

От началото на годината Комисията за защита на потребителите е забранила около 180 опасни стоки.
Интернет търговията ще бъде сред приоритетите на комисията през 2011 г.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини