22 °C

Коледната звезда - капризна, но търсена

Коледната звезда е най-търсеното за подарък цвете през последният месец в Димитровград, разказаха продавачи на бабин пазар. То се предпочита не само заради красотата си, но и практичната цена от 4-5 лв. Затова и ден преди нова година в цветарските магазини са останали само няколко бройки.

Цветето, чиято родина е Мексико е изключително капризно, казва Ваня - собственичката на цветарски магазин в Димитровград Коледната звезда развива листа през лятото, когато денят е дълъг, а започва да цъфти през зимата.

Растението има нужда от достатъчно светлина и температури между 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници.

 Коледната звезда се полива само с вода със стайна температура, тогава когато почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива, съветват специалистите.

Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.

Продавачите твърдят, че коледната звезда е най-търсеното цвете по празниците

Легендата разказва, че именно Витлеемската звезда посочила на тримата мъдри мъже яслата, в която се родил Христос. За пръв път растението е открито от ацтеките и то дълго бива използвано като индиански символ на чистотата. Когато испанските конкистадори завладели Мексико и покръстили ацтеките в християнска вяра, самата символика на Коледната звезда също се променила. Мексиканска легенда разказва за осиротяло момиче, което не можело да даде нищо повече от семена в знак на вярата си в Христос. Окуражено от свещениците, момичето, въпреки малкия си дар, влязло боязливо в църквата. Изненадващо и мигновено от семената започнало бързо да израства красиво цвете - Коледната звезда. В Мексико растението е известно под името „цветето на светата нощ".
В ранните години на 19 век Коледната звезда получава своето съвременно и популярно име от първия американски посланик в Мексико - Джоел Пойнсет. Именно той пренася растението в САЩ.
Столетие след пренасянето на Коледната звезда пък щатът Калифорния започва да култивира цветето за масова продажба.

Вече се продават и украси с коледни звезди, без да имат нужда от специални грижи

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини