Коледната звезда - капризна, но търсена

Коледната звезда е най-търсеното за подарък цвете през последният месец в Димитровград, разказаха продавачи на бабин пазар. То се предпочита не само заради красотата си, но и практичната цена от 4-5 лв. Затова и ден преди нова година в цветарските магазини са останали само няколко бройки.

Цветето, чиято родина е Мексико е изключително капризно, казва Ваня - собственичката на цветарски магазин в Димитровград Коледната звезда развива листа през лятото, когато денят е дълъг, а започва да цъфти през зимата.

Растението има нужда от достатъчно светлина и температури между 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници.

 Коледната звезда се полива само с вода със стайна температура, тогава когато почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива, съветват специалистите.

Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.

Продавачите твърдят, че коледната звезда е най-търсеното цвете по празниците

Легендата разказва, че именно Витлеемската звезда посочила на тримата мъдри мъже яслата, в която се родил Христос. За пръв път растението е открито от ацтеките и то дълго бива използвано като индиански символ на чистотата. Когато испанските конкистадори завладели Мексико и покръстили ацтеките в християнска вяра, самата символика на Коледната звезда също се променила. Мексиканска легенда разказва за осиротяло момиче, което не можело да даде нищо повече от семена в знак на вярата си в Христос. Окуражено от свещениците, момичето, въпреки малкия си дар, влязло боязливо в църквата. Изненадващо и мигновено от семената започнало бързо да израства красиво цвете - Коледната звезда. В Мексико растението е известно под името „цветето на светата нощ".
В ранните години на 19 век Коледната звезда получава своето съвременно и популярно име от първия американски посланик в Мексико - Джоел Пойнсет. Именно той пренася растението в САЩ.
Столетие след пренасянето на Коледната звезда пък щатът Калифорния започва да култивира цветето за масова продажба.

Вече се продават и украси с коледни звезди, без да имат нужда от специални грижи

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини