11 °C

Коледната звезда - капризна, но търсена

Коледната звезда е най-търсеното за подарък цвете през последният месец в Димитровград, разказаха продавачи на бабин пазар. То се предпочита не само заради красотата си, но и практичната цена от 4-5 лв. Затова и ден преди нова година в цветарските магазини са останали само няколко бройки.

Цветето, чиято родина е Мексико е изключително капризно, казва Ваня - собственичката на цветарски магазин в Димитровград Коледната звезда развива листа през лятото, когато денят е дълъг, а започва да цъфти през зимата.

Растението има нужда от достатъчно светлина и температури между 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня. Ако тези температури се поддържат докато Коледната звезда цъфти, се развиват по едри прицветници.

 Коледната звезда се полива само с вода със стайна температура, тогава когато почвата е засъхнала. В никакъв случай не бива да се преполива, съветват специалистите.

Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди. През лятото може да се изнесе на балкон, който не е ветровит.

Продавачите твърдят, че коледната звезда е най-търсеното цвете по празниците

Легендата разказва, че именно Витлеемската звезда посочила на тримата мъдри мъже яслата, в която се родил Христос. За пръв път растението е открито от ацтеките и то дълго бива използвано като индиански символ на чистотата. Когато испанските конкистадори завладели Мексико и покръстили ацтеките в християнска вяра, самата символика на Коледната звезда също се променила. Мексиканска легенда разказва за осиротяло момиче, което не можело да даде нищо повече от семена в знак на вярата си в Христос. Окуражено от свещениците, момичето, въпреки малкия си дар, влязло боязливо в църквата. Изненадващо и мигновено от семената започнало бързо да израства красиво цвете - Коледната звезда. В Мексико растението е известно под името „цветето на светата нощ".
В ранните години на 19 век Коледната звезда получава своето съвременно и популярно име от първия американски посланик в Мексико - Джоел Пойнсет. Именно той пренася растението в САЩ.
Столетие след пренасянето на Коледната звезда пък щатът Калифорния започва да култивира цветето за масова продажба.

Вече се продават и украси с коледни звезди, без да имат нужда от специални грижи

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
19 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
19 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
19 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
19 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
19 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
19 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
19 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
19 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
19 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
19 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
19 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
19 май 2021
Последни новини