Бойко Борисов идва в Димитровград

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев ще открият пречиствателната станция за отпадни води в Димитровград. Церемонията ще започне в 12.30 часа.

Въвеждането на станцията в експлоатация ще доведе до подобряване на екосистемата и биоразнообразието в региона. С пуска й отпадните води на града вече ще се вливат в река Марица механично и биологично пречистени и обезпаризитени. С това ще се постигне осезаем екологичен ефект. Пречиствателната станция ще може да преработва над 6 милиона кубични метра вода в рамките на една година, като максималният й капацитет на денонощие е 16 520 кубика.

Строителството на съоръжението стартира през 2005 година. Изпълнител на проекта бе германо-турският консорциум “Хайткамп – МАСС”. Изграждането му е част от изпълнението на проект “Пречиствателни станции за отпадни води в басейна на река Марица”. В рамките на разработката бе включено и изграждане на подобни съоръжения в Стара Загора и Хасково. Стойността на пречиствателните станции  за отпадни води в Димитровград и Стара Загора възлиза на 19 млн. евро. 75 процента от финансирането бе обезпечено от програма ИСПА, 15% е приносът на Европейската инвестиционна банка, а 10 на сто от разходите пое бюджетът на страната.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини