Ветеринар: Заплахата от шап удари стопаните

д-р Валя Желязкова

Забраната за износ на месни и млечни животни от територията на Хасковска област днес бе вдигната, остава само ограничението за транспорт на живи животни, като превантивна мярка срещу шапа. Това съобщиха днес от регионалната ветеринарно-медицинска служба в Хасково.

Dimitrovgrad.bgvesti.net реши да потърси за коментар ветеринарният лекар д-р Валя Желязкова, за да обясни какво представява заболяването по двукопитните животни и има ли място за притеснение сред хората. Според д-р Желязкова, първото и най-важно нещо е стопаните да оглеждат добре животните си - говеда, свине, овце, кози и да ги наблюдават за ранички по копитата, вимето и устната кухина.

Шапът е вирусно заболяване и се предава много бързо, особенно ако животните имат близък контакт. Щетите за стопаните са най-вече икономически, иначе д-р Желязкова бе категорична че заболяването не е опасно за хората. Ако се открие шап в дадено стопанство, то всички животни се унищожават. Това винаги води до фалит на животновъдите, особенно ако имат говеда и овце ", категорична бе ветеринарния лекар.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини