Бойко иска вот на доверие. Преглед на националния печат

„24 часа": Бойко иска вот на доверие

Правителството да поиска вот на доверие от парламента, ще предложи премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет. Решението за това е взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ късно вчера.

Пред колегите си от ръководството на партията Борисов заявил непоколебимото си решение да се стигне до тази процедура. Вотът на доверие ще е за цялостната политика на правителството.

"Да", потвърди кратко решението си премиерът пред "24 часа".

Това ще е третият вот на доверие в най-новата българска история след този на Филип Димитров през 1992 г. и на Любен Беров през 1994 г.

Решението било гласувано единодушно от членовете на Изпълнителната комисия.

Те споделиха, че не са виждали Борисов така надъхан от времето на предизборната кампания.

Някой се опитва да ни удари заради сериозните реформи, които правим, но ние няма какво да се крием, няма да чакаме определени хора да ни искат вот на недоверие, заявил Борисов пред своите. Той обявил, че е очаквал удар срещу ГЕРБ, но всички са мобилизирани.

Имаме силата и енергията да се справим, отсякъл премиерът.

Той попитал членовете на ИК дали му вярват, че всичко, което се изнася за него, е лъжа. И поискал личен вот на доверие от тях.

 

„24 часа": Студент с 30 000 лв. сметка за GSM

Месечна фактура за над 30 000 лева е получил абонат на един от мобилните оператори у нас, съобщи Искрен Арабаджиев от Инициатива „Студентски глас". Абонатът е физическо лице, студент и ще оспорва сумата по фактурата, предаде "Дарик". В същото време неговият лимит по договор бил 100 лв.

Превишаването на кредитния лимит бил един от основните проблеми в работата с мобилните оператори, казват потребителски организации. От Асоциация „Активни потребители" пък предупредиха за нова некоректна практика на телекомите - сключване на договори по телефона без знанието на абонатите.

"Получава се така, че мобилният оператор записва разговора, предлага някакъв "морков" - безплатни минути или нещо друго, пита потребителя дали иска и той казва "Да, искам 100 минути, разбира се". След което договорът се смята за сключен", каза шефът на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Няколкото потребителски асоциации организират през януари граждански протест срещу некоректни според тях действия на трите мобилни оператора. Настоява се още неустойките да не превишават със 7% от стойността на целия договор с телекома.

 

„Труд": Борисов: Няма да позволя да ме изнудват

Бойко Борисов ще поиска вот на доверие към правителството. Той е съобщил решението си на заседание на партийното ръководство снощи в резиденцията си на ул. "Секвоя" и е получил пълната подкрепа от членовете му, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

На днешното заседание на кабинета премиерът ще предложи Министерският съвет да поиска от Народното събрание гласуване на вот на доверие за цялостната политика на правителството и още в четвъртък да се гледа пленарната зала - преди заминаването на Борисов за Япония.

"Имам силата, енергията и волята". Членовете на Изпълнителната комисия гласували с пълно единодушие решението на лидера на ГЕРБ, научи "Труд".

 

„Труд": НЕК ще вдигне цената на тока с 4-5 % заради уют

Държавната Национална електрическа компания (НЕК) ще поиска поскъпване на тока с 4-5 % от 1 юли тази година. Изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов съобщи това вчера пред журналисти в парламента.

НЕК планирала 219 млн. лева инвестиции през тази година - с около 50 % повече, отколкото през 2010 г.

"За да има добър финансов уют при тази голяма инвестиционна програма, НЕК ще предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увеличение на цената на тока от юли", заяви Първанов. Според него поскъпването за крайния потребител щяло да бъде под 1 ст. на киловатчас. Освен това НЕК щяла да поиска от държавата половината от дивидента й за 2010 г., който е около 100 млн. лева, да остане за инвестиции.

 

„Стандарт": Свалиха съдията Пенгезов

Дисциплинарният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани ген. Веселин Пенгезов като председател на Софийския апелативен съд. Той няма повече да бъде шеф на звеното, тъй като според кадровиците на Темида е уронил престижа на съдебната система. Наказанието на съдията е заради това, че дъщеря му Ана Пенгезова е получила като нуждаеща се право на строеж в Приморско.

Решението за отстраняването на ген. Пенгезов бе взето с 15 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се". Бившият шеф на Софийския апелативен съд може да обжалва, но това няма да спре изпълнението на решението на ВСС. Понижението и намаляването на заплатата му влизат в сила веднага след официалното оповестяване.

Скандалът с бедните роднини на магистрати, придобили имоти и вещно право на строеж като крайно нуждаещи се, се разрази в края на пролетта м. г. Посочените като замесени магистрати бяха все известни и авторитетни лица - съдиите от Върховния административен съд Николай Урумов, чиято дъщеря Деница Урумова, съдийка в Благоевград, бе придобила правото на строеж, Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов. Срещу петимата още през юни 2010 г. бяха образувани дисциплинарни производства. Първото, което приключи вчера, е това срещу Пенгезов. Дъщеря му Ана Пенгезова е единствената, която се отказа от правото на строеж. Съвсем скоро във ВСС ще бъдат внесени за разглеждане и останалите дисциплинарни дела, каза членът на съвета Георги Шопов.

 

„Стандарт": Доган заложи Дал на дузпата

Доган насъска ДПС срещу Касим Дал и поиска изключването му от партията. Структурите ще се произнесат дали да бъде отстранен, съобщиха заместниците на Сокола Лютви Местан, Христо Бисеров и Рушен Риза след вчерашното заседание на централното оперативно бюро. То се събра, за да умува как да отвърне на нанесения от Дал удар. Миналата седмица депутатът взриви ДПС с "кърваво писмо". С него Дал поиска смяната на Доган, защото използва ДПС и властта за лично облагодетелстване, употребява хората като салфетки и превръща съпартийците си в "мъжки секретарки".

Формално ръководството на ДПС се събра, за да изслуша Касим Дал. Но депутатът не се яви, както предварително бе заявил. Оставката му като член на ЦОБ бе приета. Но мотивите му - не. "Те са клеветнически и уронващи имиджа на партията", обявиха от "Стамболийски" 45А.

"КАУЗАТА ДПС" отстъпи място на материалното обогатяване, обяви в "кървавото писмо" Дал. Той поиска оставката на Доган като лидер, тъй като е довел ДПС до "колапс" и "изолация".

„Монитор": Изгониха пипалото на Октопода от съда

Висшият съдебен съвет уволни съдията на Октопода - Веселин Пенгезов, от поста му шеф на Софийския апелативен съд заради имотния скандал „Темида бийч".

Срещу Пенгезов бе започнато дисциплинарно производство заради аферата с "евтините" имоти в Приморско. В началото на пролетта миналата година стана ясно, че магистратски деца са получавали апетитни терени и право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се. Сред тях бе и дъщерята на Пенгезов - Ана Пенгезова.

Вчера 15 от членовете на ВСС приеха, че с действията си шефът на САС е уронил престижа на съдебната власт.

Против са гласували четирима, а трима са се въздържали. Така Пенгезов остава редови съдия в Апелативния съд. Решението влиза в сила, след като той бъде уведомен за него и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС). Това е първото приключило дисциплинарно производство по случая. Съвсем скоро и другите дисциплинарки трябва да бъдат разгледани в съвета. Веселин Пенгезов ще обжалва решението.

В скандала с "бедните" роднини бяха замесени имената на петима висши магистрати. Освен Пенгезов в "позорния" списък влязоха съдиите от Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов, Андрей Икономов и бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов, който бе уволнен заради връзки с Красьо Черния. Тримата магистрати от ВАС пък бяха свалени от шефските постове, които заемаха, и сега са редови съдии. От своя страна, ВСС започна дисциплинарни производства срещу Пенгезов, Генков, Икономов, Урумов, както и срещу дъщеря му Деница Урумова, която е младши съдия в Благоевград.

 

„Монитор": Пускат такситата в буслентите

Буслентите да бъдат отворени за таксита. Това е едно от предложенията, които бяха обсъдени вчера между вътрешния министър Цветан Цветанов и собствениците на таксиметрови компании.

Поводът за срещата беше инцидентът с простреляния шофьор Емил Денев, който се оказа, че има 62 акта и 128 отнети контролни точки, но продължава да превозва пътници.

За да бъдат свалени от колите  подобни нарушители, от полицията предлагат собствениците на фирми да проверяват точките на водачите още при назначаването им. Това може да става на сайта www.mvr.bg само чрез въвеждане на номера на шофьорската книжка. Ако на водача са му отнети всички контролни точки, при справката излиза, че документът е невалиден.

 

„Монитор": Борисов иска вот на доверие

Министерският съвет да поиска от Народното събрание да гласува вот на доверие за цялостната политика на правителството. За това ще настоява премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета. Решението е взето единодушно на сбирката на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в „Бояна" късно снощи по предложение на министър-председателя.

На нея Борисов, който изразил своята непоколебимост да се стигне до тази процедура, поискал положителен вот и от членовете на ръководството на управляващата партия.

Аз съм силен, когато казвам истината и се изправям срещу противниците. Няма да чакам провалени политики, за да ми искат вот на недоверие. Няма да го позволя, заявил пред своите Бойко Борисов. Той уверил герберите, че разполага със силите и енергията да се справи с предизвикателствата. Премиерът изтъкнал, че познава „тази игра" още от първото му явяване на избори през 2005 година, когато се изправи срещу Татяна Дончева в битката за кметския стол в София. Оттогава до ден днешен играят по този начин срещу мен, възмутил се лидерът на ГЕРБ, визирайки изнесените звукови файлове и стенограми от телефонни разговори на митничар номер 1 Ваньо Танов, в един от които участва самият той . Някой се опитва да ни удари заради борбата, която водим срещу организираната престъпност, уверил Борисов хората си, разказаха присъствали на заседанието членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

„Дневник": Премиерът ще поиска вот на доверие от парламента

Премиерът Бойко Борисов ще предложи утре на правителството да поиска вот на доверие от парламента. Това стана ясно от прессъобщение на ГЕРБ, изпратено след заседанието на Изпълнителната комисия на партията тази вечер.

Борисов ще иска доверие за цялостната политика на правителството. Намерението му е било подкрепено единодушно от политическото ръководство на ГЕРБ.

Желанието на премиера идва на фона на заявките на БСП, че започват консултации с другите партии в парламента за вот на недоверие на правителството, заради скандалите с подслушването и изтеклите разговори.

 

„Сега": Пушенето в малките заведения ще е абсолютно забранено

Въпреки известните колебания по пътя към пълната забрана на пушенето у нас правителството все пак взе категорично решение по въпроса. "През лятото на тази година ще се въведе пълна забрана за пушене в заведенията до 50 кв. м", съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването.

Решението е взето на среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали здравният министър Стефан Константинов, шефът на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова и представители на Министерството на икономиката, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Браншовата асоциация на ресторантьорите. Предложението ще се разгледа и от ПГ на ГЕРБ, тъй като трябва да се гласува нова промяна в Закона за здравето.

От МЗ обясняват решението с нуждата от равнопоставеност за работа на заведенията. Различните стандарти бяха въведени само преди месец, отново от здравното министерство. От 18 декември заведенията под 50 кв. м имат право да изберат дали в тях да се пуши или не, като няма обособени места за пушачи и непушачи.

 

„Дума": ДКЕВР не ще да провери сметки за парно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да проверява "Топлофикация-София" заради високите декемврийски сметки. Проверки щели да правят само по индивидуални жалби, в които има дадени конкретни факти и обстоятелства. Това заяви вчера председателят на комисията Ангел Семерджиев. От дружеството през миналия месец предупредиха, че сметките за декември ще са по-високи с около 30 на сто. Сега обаче някои абонати получавали дори двойно по-високи сметки. Но регулаторът няма да проверява условията за отчитане и консумацията в абонатните станции. Който иска проверка, да направи индивидуална жалба, заяви вчера Семерджиев и допълни, че засега няма основание да се проверява цялото дружество заради отчитането на абонатните станции.

В края на миналия месец от столичното дружество обявиха, че между 50 000 и 60 000 домакинства в София не си плащат сметките за парно. "Топлофикация-София" е в офанзива по събиране на дълговете си от абонатите. По данни на дружеството около 47 на сто от абонатите са изрядни, 19 на сто имат до две просрочени сметки, 16 процента са с неизплатени от 2 до 12 месечни сметки, а 18 процента от потребителите не са плащали парното си повече от година. Общо "Топлофикация-София" ЕАД има образувани над 50 000 граждански изпълнителни дела за 120 млн. лева. Ударното събаране на стари задължения е заради сключеното в началото на месеца споразумение между столичното парно и "Булгаргаз" за погасяване на 90 млн. лв. борч за доставен газ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини