На димитровградския пазар: Баба Марта гони кризата с огън

Баба Марта обикаляше с кошничка с мартенички и наричаше търговците за здраве и берекет

Баба Марта се появи на Неделното тържище в Димитровград днес и върза мартенички на търговците за успех и берекет. Заедно с нея в ритуалната обиколка се включиха Пижо и Пенда и още народни герой от българските приказки. На висок глас те наричаха да има много плод и оборот за търговците и посетителите на пазара.

Обиколката из тържището, подготвено от детски театър "Апропо" пренасяше огън. Част от собствениците и продавачите го прескочиха както повелява традицията преди посрещането на пролетта. В края на шествието символично бе завързана Кризата, която героите се опитваха да изгонят от най-големия пазар в България. В ролята се бе превъплатил актьорът от школата Тодор Славов.

Ръководителят на детския театър "Апропо" Делчо Тодоров разказа, че идеята за обиколката идва от най-разпространената в хасковско традиция да се прескача огън за здраве и успех като начало на пролетните празници и изпращането на зимата.

Въпреки, че групата на Баба Марта се обикаляше с мегафон и вдигаше шум, част от търговците споделиха, че не са разбрали каква е тази инициатива и решиха, че се събират средства за някаква кауза.

Баба Марта и приятелите й наричаха да има плод и оборот на тържището в Димитровград
Кризата бе добила човешки вид и бе вързана с въже в края на празничното шествие
Баба Марта връзваше мартенички на търговците и посетителите на пазара

На площада пред Спортна зала "Младост" в това време течеше благотворителен базар на мартенички, подготвени от общината. В него се включиха преподаватели и персонал от шест детски градини от общината. Възпитаниците на СУПЦ -Димитровград продаваха български знамена, ушити от работниците в Социалното предприятие. 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини