Нова теория: Атлантида бил в Испания?

Международен екип от учени твърди, че е открил в Южна Испания потъналия град Атлантида, който вероятно е бил залят от цунами, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Това е силата на вълните цунами - каза ръководителят на екипа проф. Ричард Фройнд. - Трудно е да си представим, че те могат да заличат 100-километров остров, но най-вероятно за това става дума".

За да разрешат старата загадка, учените са използвали спътникова снимки на района северно от Кадис, Испания, където са предполагали, че е потъналият град. Там под огромните блата на парка Дона Ана, учените мислят, че е погребан древния доминион Атлантида.

Археолози и геолози са прибягнали до комбинация от дълбочинен радар, дигитално картографиране и подводни технологии, за да изследват обекта.

В Централна Испания екипът открил също серия от "мемориални градове", построени по подобие на Атлантида, вероятно от спасилите се от бедствието. Те дали на учените допълнителна увереност.

Преди около 2600 години Платон описва Атлантида като "остров пред проток, наричан Колоните на Херкулес". Именно така е наричан Гибралтарския проток в древността.

Използвайки описанието на Платон, учените търсят Атлантида в Средиземно Море и Атлантическия океан. В района има описани бедствия с вълни цунами. Най-голямото залива Лисабон през 1755 г.

Учените планират да продължат разкопките в района, където мислят, че е била Атлантида, както и в "мемориалните градове" в Централна Испания, за да изследват геоложките образувания и да датират артефактите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини