Усмихни се, България

Днес светът се смее. Къде насила, къде не. Първи април е единственият ден, в който е задължително да се посмеете, дори да се надсмеете над себе си. Разбира се, ако имате такава сила.

На този ден винаги изплува въпросът останал ли е порив и желание у българина да се посмее истински. Без да споменава колко зле живее, без да хули политическите порядки или да злослови по съседа. Просто да се усмихне. На човека до себе си, на децата по улицата, на пролетната утрин... на себе си. Хубаво е да го правим всеки ден, но уви други тежести накланят везната към по-мрачната и неудовлетворена същност на днешния българин. Има моменти обаче, в които просто трябва да си кажем "Стига". Стига на омразата, вечното мрънкане, черногледието и проблемите. Те така или иначе ни съпътстват. Не е нужно да падаме ежеминутно в техен плен.

Българинът е силен и непокорен дух. Преживял е много. Изпатил е достатъчно, но се е съхранил. Не заради черногледието си. А заради едно друго особено качество - вярата.

Хуморът също не отстъпва, когато се прави разрез на битийната поведенческа същност на живеещия по тези ширини "страдалец". Усмивката със сигурност ви е спасявала в много случаи. Дори в моменти, когато не сте виждали изход от трудна ситуация. Неслучайно редица велики мислители проповядват в ученията си, че в основата на успеха за всеки човек е позитивната нагласа и силата на съзнанието.

Усмивката може много. С усмивка може да спечелите приятел, любим човек, да сбъднете мечта. Тя е като необходима за човечеството зараза, която може да излекува всяка болест. Мнозина биха казали, че с усмивка няма да напълнят джобовете си с пари. Но именно за тях са тези думи. Трябва да се научим, че можем много повече. Необходимо е да отключим тази си позаспала същност. Позитивната. Трудно е, но не и невъзможно. Днес опитайте. Усмихнете се. Зарадвайте близките си с лъчезарен поздрав. Не изисква много. Нито материални, нито физически усилия. Повярвайте, че не всичко е черно. Поне за ден. Дори час или минута. И от утре може и да е така. Просто се усмихни, България. Не заради първи април или друга дата. Заради себе си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини