31 °C

В Брод и Злато поле вече дишат по-чист въздух

Ситуацията в димитровградските села Брод и Злато поле, които вчера бяха застлани с пепел от сгуроотвалите на ТЕЦ-3 вече се е нормализирала, казаха дежурните в Гражданска защита. Облаците от прах са се разсеяли още снощи, днес вятърът е сменил посоката си, което е спомогнало за решаването на проблема, уточниха специалистите.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net кметът на Злато поле Иван Иванов коментира, че ситуацията там e спокойна.

По-сложно е било положението в Брод, над който и тази сутрин е имало нова опасност от запрашаване, но северният вятър е прогонил облака, разказа кметът на селото Димитър Делчев. Прах над допустимите количества е отчетен и над Черногорово вчера, допълни селският управник.

Освен спирането на вятъра, решаващо се оказало подобряването на оросяването на сгуроотвалите на централата, което бе една от набелязаните мерки на Общинския координационен щаб вчера. За да се предпази населението на селата от праха бяха раздадени маски и марли, а улиците бяха оросявани периодично. Предупреждение да не излизат навън получиха живеещите в Брод и Злато поле по разпореждане на кризисния щаб.

До 17 метра в секунда достигна вятърът в Димитровград днес, сериозни инциденти до този час не са регистрирани.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини