Асеновградчани купонясват в ритъма на чалга. Dj- й и танцьорки поддържат огъня (I част)

Всеки петък и събота клубовете и дискотеките в Асеновград са препълнени. Младежите излизат да разпуснат и да се забавляват до ранни зори. Кой на кръчма, кой на денс клуб, кой на хаос парти- всички пощуряват!
   Направихме кратко проучване, за да разберем какъв процент от асеновградчани предпочитат поп- фолк музиката. Разбираме, че когато се организира House Party, то не се радва на такъв инетерес, какъвто се проявява към чалгата. Особено, ако има гост - изпълнител, едва се набутваме сред тълпата, за да си поръчаме нещо на бара.


Установяваме, че по цени явно Асеновград гони стандарта на западноевропейските столици. В някои барове не се плаща вход. За сметка на това, питиетата са 200 % по- скъпи от нормалното. За едно българско уиски и един натурален сок трябва да си пригответе 9 лева. В крайна сметка, никой не ни задължава да пием! Нали сме отишли главно да танцуваме. В други клубове в Асеновград вход се плаща. Въпреки това, и там цените са безбожно високи. Може би, това е една от причините масово младежите да се изназят към заведенията в Пловдив. Тук остават предимно непълнолетни и децата на бизнесмените. А защо ли? Защото те най- много се радват на чалгата. А и в повечето нощни заведения в Асеновград не им се търсят лични карти. Не твърдим, че "порастналите" дами и господа не посещават асеновградските клубове. Само констатираме, че бройката им е доста по- ограничена.


   Повече от ясно е, че чалга- баровете в Асеновград водят класациите по посещаемост, спрямо другите. Dj JovaNi потвърждава думите ни. Категорично заявява, че асеновградчанинът предпочита чалгата.
Всеки е свободен да слуша и да се забавлява на каквато музика харесва. Факт е, че народът масово се влияе от т. нар. "звезди". Едва ли не, им се прекланя, като копира маниерите, движенията им, облеклото, начинът на изразяване...! Хубаво е, че асеновградчани могат да се забавляват до краен предел. И добре е да се учат от някого, за да не изостават в развитието си. Друг е въпросът дали чалга - изпълнителите са правилните хора и пример за подражание?
   Да започнем от тоалетът. Оказва се, че мацките и поп- фолк певиците имат един и същ стил и на обличане. Къса, прилепнала по тялото пола или рокля, с еластичен колан през талията. Еднотипни млади красавици, с изкуствени коси и мигли, сякаш излезли от конвейр. Хайде сега да предположим кой от кого е копирал? Продължаваме към обувките с токчета. Дали са ни големи, дали ни стоят добре, дали можем да ходим с тях? Тези въпроси са излишни. Отговор получаваме, преди да сме ги задали. Относно поведението и маниерите- и момичетата, и момчетата се държат разкрепостено и предизвикателно, копирайки по-фолкаджийските клипове. Жалко е, обаче, че всяко следващо поколение става все по- неграмотно! Нормално! Чалга- певиците освен нечленоразделни звузи и: "Хайде!"; "Всички ръчички горе!"; "Са- са, опа- опа!", други срички и изрази не употребяват. На какъв речник да се учат децата от тях? Факт е, обаче, че изпълнителите на този тип музика успяват най- добре и най- бързо да накарат хората да се отпуснат, да станат от столовете и да се раздвижат в ритъма на танца.
   Изводът, който можем да направим е, че асеновградчани определено предпочитат да купонясват на чалга и да кършат снаги в щури кючеци. Интервюирахме Dj JovaNi от Асеновград и танцьорка в нощен клуб. Така че, следва продължение по темата, където ще видите мнение от кухнята на бизнеса. Те са хората, участващи пряко почти всяка вечер в нощния живот на града.

Наси Маркова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини