Асеновградчани купонясват в ритъма на чалга. Dj- и и танцьорки поддържат огъня (част II)

Зададохме няколко въпроса на най-активно участващите в клубния живот в Асеновград, а именно - една танцьорка, т.нар "нощна пеперуда" на града и Dj JovaNi.
Dj JovaNi е на 19, но по нищо не отстъпва на по-големите си колеги в бранша.
Как реши да станеш Dj?
- От малък си мечтаех. И когато вече имам възможност, реших да започна по- сериозно и професионално да се занимавам с това.
Харесваш ли си работата, или се налага да работиш?
- Много ми харесва. Не е толкова заради парите, колкото за тръпката. Доставя ми удоволствие. 
Каква музика предпочитат младите хора в Асеновград?
- Чалга. 90 % от асеновградчани харесват да слушат и да се забавляват на тази музика.
Какво е отношението на родителите, приятелите, дори на непознатите към професията ти?
- Родителите ме подкрепят силно. Радват се, защото виждат, че и аз съм щастлив. Дори, когато си остана вкъщи ме питат: "Тази вечер няма ли работа?". Приятелите са навсякъде с мен. Няма завист. Радват се и се кефят, че можем да купонясваме заедно, независимо от музиката, която трябва да пускам. А колкото до непознатите- зависи какво парти съм поканен да водя. Ако е чалга- хората идват при мен, пожелават си песни. Тогава комуникацията е по- активна. Докато при хаос- партитата имам определен ред, в който пускам парчетата. Много рядко се случва някой да дойде при мен с желание за дадена песен.
Защо точно Dj, а не нещо друго?
- Харесва ми да забавлявам хората. Готино ми е, когато и на другите им е весело.
Мислиш ли, че стила на музиката оказва влияние върху поведението на младите?
- Всеки стил влияе по някакъв свой начин. Но е много по- важно как Dj- ят ще поднесе песента. Водещият на партито винаги въздейства върху настроението на момичетата и момчетата. Той е този, който трябва да ги накара да пощуреят, без значение от стила, който им предлага.
Доходна ли е работата?
- Пак зависи от партито. Ако е чалга, накаря на вечерта равносметката е най- добра. Защото, повечето хора си плащат за поздрав с пожелана песен.
Смяташ ли това да ти е постоянна професия?
- Твърдо да! Това съм искал да правя винаги. Разбира се, има един момент, в който ще спра. Човек трябва да знае границата на възможностите си.


Нощната пеперуда на Асеновград е само на 17 години. Танците и музиката са нейната страст. Не е трудно да се досетим, че в съчетание с шумните клубове и партита, работата се превръща в истинско удоволствие
Как реши да станеш т. нар. "адреналинка" в нощен клуб?
- Много обичам да танцувам. Това ми е страстта. Обичам музиката. Танцьорка съм в балет "Електра", Пловдив. Покрай това, собствениците на заведения започнаха да ни канят по различни партита в Асеновград, Стара Загора, Сопот и др..
Доходна ли е работата?
- Зависи колко часа сме танцували, без значение от музиката.
Харесва ли ти работата, или се налага да работиш и не те ли притеснява мнението на околните?
- Да. Обожавам да танцувам, както казах преди малко. Затова работата не ми тежи. Нищо че е нощно време- то не е всяка вечер. Не ме притеснява кой какво си мисли. Срамна работа няма. Особено, когато едновременно, докато работиш, се забавляваш.
Какво е отношението на родителите, те знаят ли, на приятелките, дори на непознатите към професията ти?
- Знаят. Притесняват се. Родители са- нормално е. Но въпреки това, щом на мен ми харесва и съм доволна, не ми правят проблем. Приятелките ми ме разбират. Не са се отдалечили, нито са ме игнорирали. Не проявяват и завист, както често се случва при жените. А сред непознатите е малко по- сложно. Там понякога виждам момичета, които ме гледат с презрение. Има и такива, които искрено ми се кефят и се забавляват с мен. А относно мъжете- всички знаем как гледат на нас. За щастие, до сега не съм имала проблеми с никого, но усещам втренчените им погледите, сякаш момичета не са виждали. От друга страна, нали това ни е работата- да танцуваме, а ахората да ни гледат.
Кой определя облеклото ви за вечерта и според какви критерии?
- Ние- танцьорките. Събираме се и решаваме как ще бъдем облечени. Никой не ни налага критерии. Няма значение интериора на заведението или вкусът на собственика. Важно е само на каква музика ще танцуваме. Ако е чалга- къси поли, пищни деколтета, шалчета с парички и пайети. Ако е хаос или денс, слагаме къси панталонки и тип спортен, но секси потник. Към тоалета прибавяме и аксесоари- маски, пера, ръкавици, шапки, бижута и др..
На каква музика танцуваш най- често?
- Най- вече на чалга, защото най- вече на нея се забавляват хората.
Начинът на обличане и поведение в работата пренася ли се и в личния ти живот?
- Не. Разграничавам двете неща.
Смяташ ли, че поп- фолк певиците изиграват важна роля върху поведението на младите дами?
- Да. Определено. Ако трябва да уточня- супер късите поли и много дълбоките деколтета не са добър пример за младите момичета. Тук също има допустима граница, която всеки трябва да спазва за себе си, за да изглежда привлекателно, а не смешно.

 Можем да допълним, че окончателно става ясна ориентацията на асеновграчани, по отношение на музиката. Все по- малко дискотеки в града започват да правят партита с друга насоченост, защото, за съжаление, няма толков много посетители. А колкото до момичетата "адреналинки" - някои наистина са доста умели. Други са тип "дърво". Облеклата и прелестите им привличат мъжките погледи като мухи на локум. А повечето от тях са като типичните чалга- певици- не могат да кажат три смислени изречения в свързан текст. Жалко е, че са на толкова малка възраст, а вече работят подобен тип работа. Важното е, все пак, че не се влияят от мнението на тълпата. Нали именно така са започнали кариерата си повечето "звезди" и са станали известни танцьорки, певици, актриси.
   То е ясно накъде се е запътил не само Асеновград. В цялата страна преобладават заведенията, в които се пуска поп- фолк музика. Главно благодарение на нея българинът е доказал, че умее да се забавлява от сърце и душа. А дали все по- бързо настъпващата и силно устремена чалга вълна в Асеновград, е за добро, времето ще покаже.

Наси Маркова 



Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини