Димитровградски учители: Трябват ни логопеди и психолози

Че децата имат нужда от повече занимания с логопеди говори директорът на ОУ "П.Славейков" Снежана Ангелова /в дясно на първия ред/

За острата нужда от повече логопеди и психолози, които да работят в училище алармираха днес преподаватели от Димитровград по време на откритата дискусия по концепцията за предучилищното и училищно образование. Тя се проведе този следобед в зала "Гросето", където бе и зам.мининстърът на образованието Милена Дамянова.

Все повече малчугани от семейства с нормален социален статус страдат от логопедични проблеми, посочи Ангелова.Тя попита зам.министърката дали има възможност за повече такива специалисти в училищата. Заместничката на Сергей Игнатов отговори, че това е въпрос на държавна поръчка и всяко училище съобразно делегирания си бюджет може да си позволи такъв специалист.

Милена Дамянова цитира наскорошно изследване на образователното министерство, според което в България липсват квалифицирани психолози. В столичното 18-то училище например, една година мястото на психолог заема дипломиран историк, изкарал няколко курса по психология. "В този случай често не се забелязва ако едно дете има проблем и обикновенно става късно", допълни Дамянова.

Зам.министър Дамянова /в средата/ поиска да чу мнението на учители и деца при обсъждането на концепцията за образованието

Зам.министърът смята, че училището днес одавна не изпълнява само образователни функции, а то е има и социални функции. Според друго от изследванията на министерството много учители се грижат за деца, чиито родители работят зад граница. В Димитровград Дамянова успокои, че началото на учебната година си остава на 15 септември, както и че няма да се закриват Ресурсните центрове по места.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини