Акциите на "Неохим" поскъпнаха на борсата

Книжата на Неохим АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата", инхормираха от пресслужбата на торово предприятие.
Дружеството оглави по седмичен ръст (+12,6%) компаниите, участващи в индексите BG40 и BGTR30, като търговията с него бе една от най-активните.

През седмицата на БФБ в 86 сделки бяха прехвърлени 5380 акции на Неохим на обща стойност над 230 хил. лв. Книжата се търгуваха в широкия диапазон 37,50-46 лв. за акция, като средната цена за седмицата е 43,13 лв., допълниха финансовите експерти на дружеството

Търговията приключи на ниво от 42 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 111,5 млн. лв. От началото на годината акциите на торовия завод поскъпват с 43%, а за последните 12 месеца ръстът е 53%.

В средата на миналата седмица Неохим обяви седемкратен ръст в нетната си печалба на годишна база до 17,7 млн. лв. за първото тримесечие на 2011 г., като печалбата на акция е 6,66 лв. Традиционно, началото на годината е печелившият период за дружеството, докато през лятото в него се извършва профилактика и в този период то работи на загуба.

През първото тримесечие на 2011 г. продажбите на Неохим са за 89 млн. лв., като се увеличават с 27% на годишна база или с 19 млн. лв. За 2010 г. дружеството отчете 10,8 млн. лв загуба, а за 2009 г. - 17,8 млн. лв. През 2008 г. обаче печалбата бе 44,8 млн. лв., а през 2007 г. - 3 млн. лв.

Основна суровина за компанията е природният газ, чиято цена у нас е регулирана от ДКЕВР и фиксирана за период от 6 месеца. В този период цената на газа на световните пазари, както и курсът на еврото спрямо долара могат да се изменят рязко, което да повлияе положително или отрицателно на резултатите на дружеството.

През първото тримесечие на годината Неохим продаде емисии парникови газове за 2,2 млн. лв., което също допринася за отчетената печалба. Дружеството също така бе одобрено да получи финансиране по европейски пограми за инвестиция в производствените мощности в размер на 4 млн. лв, пипомниха от торовия завод в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини