Работим повече от германеца - над 7 часа на ден. Преглед на националния печат

„24 часа": Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация

Сградите от червени тухли и тези, в които има много гранит, създават най-висок радиоактивен фон. С такива материали са изградени Министерският съвет и президентството. Затова може да се направи извод, че първите мъже в държавата Бойко Борисов и Георги Първанов работят в най-радиоактивна среда. Постройките обаче не са опасни за здравето. Това обясни пред 24 часа специалистът по радиационна защита проф. Георги Василев. Той изключва опасност от замърсяване у нас от Япония. А на софиянци, които се страхуват от радиация, препоръчва да се заселят в Козлодуй.

 

„24 часа": Работим повече от германеца - над 7 часа на ден. Мъжът с 12 минути по-дълго

Мъжете работят с 12 минути повече от жените у нас. Силният пол се труди средно по 7 часа и 25 минути, а слабият - по 7 часа и 13 минути, показват данни на статистиката. Като част от програмата за преброяване на населението през 2011 г. е направено и изследване на бюджета на времето на хората . То е за периода октомври 2009 - октомври 2010 г. Българинът работи с 32 минути по-малко в сравнение с периода 2001- 2002 г. Все още обаче се трудим повече от германците например, които са заети по средно 7 часа и 5 минути на ден.

„Труд": Авионачалници си летят на частно

Прокуратурата е започнала проверка за конфликт на интереси в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", научи "Труд". Новината бе потвърдена от ведомството, което е на подчинение на Министерството на транспорта. Оказва се, че няколко от инспекторите в администрацията изпълняват търговски полети срещу заплащане в частни авиокомпании.

Скандалът започва да се разплита след проверка на инспектората на министерството. Тя е потвърдила сигнал, че зам. главният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) Стойно Георгиев работи по договор за частна авиокомпания - "България ер". Преди това пък друга частна компания - "Би Ейч Еър", му е платила курса за авиокомандир.

Като пилоти във въздушни превозвачи летят и директорът по авиационна безопасност Минчо Цветков, и главният инспектор Деян Илчев.

 

„Труд": Махалото на Доган литна надясно

След 10-годишен флирт с червените, подкрепа за ляв президент и 4-годишно управление с БСП, ДПС отново поглежда към партиите, чийто естествен партньор бе при създаването си преди 20 години.

В навечерието на изборите за държавен глава махалото на Доган се е засилило към десните. Въоръжено с търпение за дълга игра на аргументи. И нерви.

За ДПС президентските избори са важни не толкова заради смяната на караула на "Дондуков" 2. А защото са идеалният момент партията на Доган да потърси бъдещите си партньори за парламентарния вот през 2013 г.

Тезата в движението е, че преди вота за държавен глава трябва да се направи коалиция около определена политика, която кандидатът за "Дондуков" 2 да олицетворява. Обединението имало две години да укрепне и да вкара най-много депутати в 42-рото НС през 2013 г. На теория това звучи съвсем просто и логично. Но на практика подобна политическа идилия е невъзможна.

 

„Стандарт": Пенсии за море

Пенсия за море може да зарадва възрастните хора у нас. Еднократна помощ за всички, не по-малка от минималната пенсия от 136 лв., искат синдикатите. Парите трябва да бъдат изплатени в средата на годината като компенсация за инфлацията. Работодателите подкрепиха това наше искане, заяви Мика Зайкова от КТ "Подкрепа". Конкретни суми не сме договаряли, разбрахме се само помощта да не е в края на годината и да е достатъчно чувствителна, допълни и Ася Гонева от КНСБ. Трябва да се намерят средства за компенсиране не само на пенсиите, но и на заплатите. В какъв размер - зависи от изпълнението на бюджета, заяви социалният министър Тотю Младенов. На тристранка на 19 май ще станат ясни конкретните цифри. Младенов вече говорил с вицепремиера Симеон Дянков и смята, че след 19 май ще има решение.

„Стандарт": Бирници събират забавени заплати

Частни бирници ще събират забавените от шефа заплати. Това ще стане с помощта на спешна промяна в Гражданско-процесуалния кодекс, която депутатите от ГЕРБ ще инициират. С нея работниците с неизплатени възнаграждения ще могат да получат изпълнителен лист по бързото производство, обеща шефът на парламента Цецка Цачева на дискусия за защита на трудовите права, организирана от КНСБ вчера. Предложението на синдиката е работниците извънсъдебно да се снабдят с изпълнителен лист за вземанията си от фирмата срещу представяне на счетоводен документ за начислени заплати. С него съдия - частен изпълнител, ще запорира сметки и активи на фирмата и ще осребрява вземанията на работниците. Сега процедурата препраща към съда. "След като работодателят е признал за начислени, но неизплатени възнаграждения и обезщетения, значи няма спор и е резонно да не се води дело, а само издаване на изпълнителен лист", коментира още Цецка Цачева. На дискусията участваха министрите на правосъдието Маргарита Попова и на труда Тотю Младенов, които също подкрепиха промяната в ГПК.

„Монитор": Затвор, ако натопим конкурент за работа

Ако наклеветиш колега и заради това той загуби работата си или изобщо не бъде назначен, те чака година затвор или пробация. Това е записано във вече готовите текстове за защита на трудовите права в новия Наказателен кодекс, който работна група на правосъдното министерство подготвя. Според министър Маргарита Попова подобна защита се налага, тъй като все повече свободни позиции се заемат само след конкурси, но зачестявали случаите, когато някой от участниците  разпространява „невярна информация" за конкурентите. Съвсем съзнателно конкурсите се провалят, за да бъдат отстранени най-кадърните и някое протеже да спечели нечестно, коментира Попова.

„Монитор": Разрешиха зачеване ин витро до менопаузата

Жените вече ще могат да зачеват по метода на асистираната репродукция, популярен повече като ин витро, до настъпването на менопаузата. Това изменение е залегнало в Наредба 28 за асистираната репродукция на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, чийто проект вече е предложен за обсъждане на лекарското съсловие и неправителствените организации, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Процедурите за зачеване ин витро обаче няма да се финансират от държавата. Пределната възраст двойките да бъдат подпомагани финансово за извършване на асистирана репродукция остава 43 години. Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани, обясниха експерти от МЗ.

 

„Монитор": Печелим президентския вот с 60:40

Категорична победа за ГЕРБ на предстоящия президентски вот прогнозира вчера вицепремиерът и шеф на предизборния щаб на управляващата партия Цветан Цветанов. Според него единственият опонент, който би представлявал известна конкуренция за изборите наесен, е претендентът на БСП. При евентуален балотаж обаче ГЕРБ ще го бие с резултат 60:40, отсече пред бТВ Цветанов.

Вътрешният министър заяви още, че тяхната кандидатура ще събере гласовете и на поддръжници на други партии. „ГЕРБ ще разчита на много симпатизанти и членове на други политически формации.

„Дневник": Реална опасност от още по-висока инфлация

Оборотите на индустриалните компании през март са достигнали най-високите си нива за последните шест години. Това обаче се дължи главно на по-високите цени на суровините и на произведената продукция, а не толкова на ръст в продадените обеми, които са под нивата си отпреди кризата. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Според експерти това може да означава още по-голямо повишение на потребителската инфлация в близките месеци, която през март е 5.6 на сто на годишна база. Обяснението е, че търговци и производители няма да могат още дълго да задържат крайните цени за сметка на маржовете си.

 

„Сега": Кабинетът тихомълком въведе нови такси

Без много шум и излишни обяснения правителството вдигна някои ставки и разшири обхвата на държавните такси, събирани при въвеждането в експлоатация на строежите. Поправките в Тарифа 14 вече са обнародвани в "Държавен вестник".

За пръв път се въвежда такса за издаване на акт 16 за аптеки, оптики, дрогерии, селскостопански и ветеринарни аптеки, която ще е 500 лв. Същия документ ще трябва вече да си вадят и инвеститорите, които строят площадки за игра. За тях обаче таксата е 300 лв. Не са подминати и лечебните заведения за извънболнична помощ - поликлиники, медицински центрове, но за тях сумата е 400 лв. Досега в тарифата нямаше такси за такива обекти.

Държавата облага с такса за пускане в експлоатация и на частни пътища. Тук тарифата е от 150 до 3000 лв. на километър. От МРРБ обясниха, че сумата ще се дължи, независимо дали пътят може да се ползва от всеки, или е само за определени лица. Досега подобен текст в Тарифа № 14 липсваше и частните шосета "минаваха метър". Горските и селскостопанските пътища, както и мостовете също вече влизат в обхвата на новата тарифа, като за тях ще се плаща между 150 и 3000 лв. за обект.

 

„Дума": Делото срещу Масларова се срина

На второто си заседание делото срещу бившата министърка на труда и социалната политика Емилия Масларова се срина. Причината е, че ключовият свидетел - Тодор Павлов, се отрече от показанията, които по-рано бе дал. Според обвинителния акт Тодор Павлов е човекът, носил пари на ръка на бившия министър, дадени от подсъдимия по делото Венцислав Драганов. "Не съм заявявал подобно нещо и няма такова събитие", отговаряше свидетелят след всеки прочетен пасаж от показанията му. Той заяви категорично, че не е подписвал протокола от показанията. Заради предишните си показания, според които Павлов е идвал в София, виждал се е 4-5 пъти с Масларова, свидетелят е бил включен в програмата за защита на свидетели.

ДУМА припомня, че предишното заседание на съда беше на Разпети Четвъртък - 21 април. Тогава държавата се провали в опита си да предяви граждански иск срещу Масларова, бившия й заместник Димитър Димитров, бившия главен секретар на МТСП Иван Пенев, бизнесмена Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. Те бяха подсъдими за присвояване на 11 038 405 лева чрез фалшиви счетоводни документи. Тогава Софийският градски съд не конституира приемника на Масларова Тотю Младенов като граждански ищец, защото МТСП претендираше за целия размер на щетите в обвинителния акт, без да конкретизира отговорността на всеки от подсъдимите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини