Ученици изследват димитровградската архитектура, грабват второ място

Математическата симетрия в сградите на Димитровград изследваха двама ученици и спечелиха второ място в международен форум

Да изследват геометричната симетрия на най-старите архитектурни сгради в Димитровград са се заели двама зрелостници от ПМГ"Ив.Вазов" -Димитровград. Проекът с наименование "Математика и проектиране" бе представен преди седмица на международно математическо състезание в Москва. Той донесе на димитровградските ученици Иван Златев и Николай Шиндеров второ място в конкуренция с 250 участници от много страни. Ръководител на проекта бе председателят на тукашната секция на математиците Катя Чалъкова, която разказа, че той доказва реално как математическото понятие симетрия е съчетано в архитектурата на Димитровград.

Иван Златев допълни, че идеята за нетрадиционното изследване започвало с поредица от снимки на старите сгради в Димитровград. Освен, че открил красотата на тукашната архитектура, Иван се запалил по идеята тя да бъде представена по един по-различен начин - като геометричен проект. Другият участник - Николай Шиндеров успял по-ефектен начин с помощта на информационните технологии да оформи проекта, така че той да впечатли журито на състезанието в Москва. Двамата зрелостници презентирали разработката на руски език, допълни Катя Чалъкова.

Катя Чалъкова, Иван Златев и Николай Шиндеров

В скоро време проектът на двамата зрелостници ще бъде видян и от димитровградската общественост, ще бъде качен и на сайт, разработен от Николай Шиндеров.

Снимка на всички участници в математическия форум в Москва

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини