Авджии спасяват сръндак от удавяне

Георги Гунов и сръндакът. Снимката е личен архив

Млад сръндак се оказа в опасност, след като падна във водоем със стръмни скатове край Асненовград.

"Сутринта на 17 май мои познати ме потърсиха по телефона, за да ми кажат, че в един от водните басейни на ВЕЦ „Асеновград” е паднал сръндак, който се опитва безуспешно да излезе. Усилията на животното били напразни, понеже стените там са с голям наклон", разказва Георги Гунов от Асеновград. Тъй като е ловец във втора асеновградска дружинка и има опит с дивите животни, очевидците на драмата решили, че трябва да сигнализират точно на него. Знаели и че разполага с нужното оборудване, с лодка и джип.

Времето било кът, минутите минавали и Георги нямало за кога да отлага решението си. Тръгнах на момента.

"Междувременно се обадих на Николай Ройнов, специалист по лова и охраната в Ловно-стопанското сдружение „Сокол”, продължава разказа си Георги. Когато пристигнал на място, решил, че единственото, което може да направи, е да влезе с лодката във водоема. Речено – сторено. Първоначално се опитал да насочи сръндака да плува към мястото, където имало стълби, за да може да се опре и покатери по тях. Уви! –  силно стресираното животно не реагирало по желания начин. Тогава, с риск за собственото си здраве и дори живот, Георги решил да се докопа до рогата. Въпреки съпротивата, той хванал уплашеното животно и омотал в въже в рогата му. Въжето метнал на Благой Стоянов, бивш служител на МВР, който следял случващото се от брега. Той и Николай Ройнов издърпали необичайния „улов” на брега. Последвал бърз преглед за сериозни контузии или рани. За радост такива липсвали.

"Животното беше много изтощено и едновременно с това изплашено. Решихме, че най-добре ще бъде да го закараме на отдалечено от хора място", споделя Георги Гунов. Сръндакът се възстановявал близо час. С нови сили, успокоен и почувствал се по-сигурен той скочил на крака и се шмугнал в гората.

Спасителите му се чувстват изключително доволни, че са успели да му погнат и с право.

В акцията участвали и Димитър Гунов и Тома Гунов, също ловджии.

Ваня Петкова, Asenovgrad.NET

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини