3 години от трагедията под връх Бакаджика

Тежка катастрофа почерни Спасовден на 28 май 2009 година. 16 души загинаха, премазани от аварирал автобус, спускащ се от връх Бакаджика край Ямбол. Жертвите - предимно възрастни хора, са вървели по пътеката край пътя, отивайки на събора по случай Спасовден, провеждащ се всяка година в местността. 11 души са ранени, сред които 4 с тежки черепно-мозъчни травми, предаде АСН.

Автобус "Чавдар" на ямболската фирма "Ем Си Ай - Слав Славов" помете качващи се към връх "Бакаджик" хора за събора по случай Спасовден малко след 9:20 ч. сутринта.

На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства (най-вероятно повреда на спирачната система), водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии. Жертвите са предимно възрастни хора над 60-годишни, като 11 от тях са жени, 4-ма мъже има и едно 16-годишно момче. Всички са от Ямбол и околните села.

Според МВР машината е била неизправна, макар че е минала преглед на 12 май. Регистрацията на автобуса е от 1989 г. Състав на Бургаски апелативен съд намали присъдите на двамата подсъдими за катастрофата в местността Бакаджика край Ямбол, станала на 28 май 2009 година.

Шофьорът на автобуса Господин Господинов ще лежи в затвора 13 години, вместо първоначално присъдените 15. Наказанието на собственика на превозното средство Слав Славов бе намалено от 13 на 10 години.

В началото на май миналата година Господинов и Славов бяха признати за виновни от Окръжния съд в Ямбол, че на 28 май 2009 година са причинили смъртта и телесни повреди на повече от един човек. В инцидента загинаха 18 души, които бяха прегазени от Господинов, управлявал автобус "Чавдар".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини