Парламентът гласува 4 месеца уседналост за местните избори наесен

Парламентът реши да се въведе 4-месечен срок за уседналост за местните избори наесен. Изискването е както за избирателите, така и за кандидатите за кметове и общински съветници.

Това стана, след като депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс.

Преди месец Конституционният съд отмени 12-месечната уседналост, предвидена в закона за следващи местни избори, но не и за тези през есента. С промените управляващите намалиха този срок на 6 месеца.

До последно обаче мнозинството настояваше да има 10-месечна уседналост за изборите наесен.

Любен Корнезов от БСП предлагаше този срок да бъде три месеца, но в правната комисия тази идея не беше подкрепена.

По време на окончателното гласуване Искра Фидосова от ГЕРБ изненада опозицията, като предложи изискването за вота през октомври да е 4 месеца.

Въпреки това от ДПС и БСП предупредиха, че отново ще атакуват Конституционния съд.

"Този текст произведе своето действие. Няма вече изборен туризъм. От януари, всички справки, които ежедневно следим, няма вътрешен туризъм, няма самоцелно преместване от една община към друга община", каза Искра Фидосова.

Четин Казак от ДПС заяви: "Вътрешният туризъм, който явно много от присъстващите партии са придобили голям опит, вече е произвел своето действие. Който се е преместил, преместил. Сега остава тези, които са били преместени от една община в друга, в този двумесечен срок да намерят някой договор за наем".

"Тези хора, ако не изпълнят всички изисквания на чл. 92, а те са: собственикът да се яви лично в общината или да представи декларация с нотариална заверка на подписа, с която да декларира, че предоставя съответното жилище за ползване на съответния човек, трябва да представи съответните документи за собственост. Нещата вече не са толкова прости. Вече не е този текст, който отваряше не врата, не порта, а цяло поле - кой, когато иска, където иска и както си иска, да си смяна настоящия адрес", поясни Фидосова.

"Третият сезон на този сериал ще постави под въпрос премиерата на един друг филм, която премиера е насочена за 23 октомври. Това е премиерата на филма "ГЕРБ вече ни идва в повече", коментира Мая Манолова от левицата.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини