"Четири лапи": В Димитровград упояват кучета, общината- грижим се за хората

От "Четери лапи" твърдят, че са спасили едно от намерените кучета на сметището в Димитровград

От дружеството за защита на животните в Димитровград са се оплакали пред организацията "Четири лапи", че през последните седмици общински служители са започнали залавянето на бездомните кучета в града и изхвърлянето им на сметището. Писмото на "Четири лапи" бе разпространето до медиите по имейли.

Явор Генчев от организацията за защита на животните, казва, че те се залавят с упойка и, докато са още под въздействието й, се изхвърлят от високо в сметището. Някои получават сериозни травми, други остават затрупани под отпадъците, твърдят още от „Четири лапи”.

Според тях това е грубо нарушение на Закона за защита на животните в опит преди изборите да се покаже на жителите на града, че проблемът може да се реши за няколко дни. "За съжаление, това не може да компенсира бездействието на общината по въпроса през последните години – по наши данни в Димитровград няма приют или кастрационен център, в който да бъдат обработвани безстопанствените животни и неминуемо броят им ще продължи да нараства", казва Явор Генчев.

Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net кметът Стефан Димитров коментира, не се посяга на живота на кучетата в Димитровград и те не се умъртвяват, а се упояват със специална пушка и в присъствие на ветеринарен лекар. "Животните просто се извеждат на място, където няма да са опасни за хората и най-вече децата", подчерта градоначалникът и допълни, че общината разполага с такава пушка от доста време. Залавянето на животните се прави по-сигнали на гражданите, че те са агресивни.

Според него, по-важното е общината да се погрижи за сигурността на хората. "Не може кастрираните животни да застрашават живота на децата, те да се страхуват да играят в парка или да отидат на гости на приятели, ако край блока обикалят кучета", допълни още кметът.

"Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини