Гледаме пълно лунно затъмнение на 15-ти в Планетариума

В двора на Планетариума ще има наблюдения на открито идната сряда, 15 юни

Пълно лунно затъмнение ще може да се види на 15 юни тази година, каза шефът на Планетариума в Димитровград Димитър Кокотанеков. Луната ще изгрее в 20.47 часа. От 21.00 часа в двора на тукашната обсерватория ще бъде организирано колективно наблюдение с оптически уреди.

"Надяваме се времето да е ясно и да няма вятър", допълни Кокотанеков и покани димитровградчани, изкушени от звездите и планетите да дойдат на проявата.

Пълното лунно затъмнение е сравнително рядко явление, последно то е било наблюдавано  през февруари 2008 г.То може да бъде видяно от територията на Европа, Азия, Африка и части от Южна Америка и Австралия.  

Явлението настъпва, когато за определен интервал от време Луната преминава през сянката на Земята. Луната последователно преминава през полусянката и сянката на Земята. Това обаче е почти незабележимо за човешкото око. Навлизането в сянката и „престоя” на Луната в пълната сянка е едно от най-красивите и впечатляващи явления, на които можем да станем свидетели, коментира още Кокотанеков. Дори напълно скрита в сянката на Земята, Луната продължава да свети със слаба червена светлина.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини