Македонци на гости в Химията

Македонските учители разглеждат лабораторията на ПГХХТ "Асен Златаров"

Гости от Македония посрещнаха в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии “Проф. д-р Асен Златаров” в Димитровград. Директорът и учители от  Средно специално училище “Димитрия Чуповски” гр. Велес се запознаха със своите колеги и пожелаха да обменят опит.

Интересен е начинът, по който македонските гости са ни открили, коментира директорът на Химия Янка Гочева. Те търсили в Мрежата сродни училища и много се впечатлили от сайтът на училището в Димитровград.

Двете училища -българското и македонското имат сходни специалности в хранително-вкусовата промишленост, фармацията, козметиката и химията. Преподавателите по специалните предмети от двете училища са разменили информация какви предмети се изучават в отделните специалности и по колко часа, как се провеждат практиките и т.н.

В Македония се изучава науката броматология, основател на която е патронът на Химия - проф. д-р Асен Златаров, обясни още Гочева. Най-новата професия в македонското училище е диетолог, стана ясно от срещата. Гостите от Велес разгледаха лабораториите в гимназията домакин и бяха изненадани с вкусотиии, приготвени от учениците по готварство и хранително-вкусова промишленост.

Макар и да нямат специалността Автоматизация на непрекъснати производства, македонските гости са разгледали и Мултифункционалната лаборатория, която е единствена по рода си в България. Накрая комшиите поискали да продължи сътрудничеството между двете училища и са поканили учителите от Професионална гимназия по химични и хранителни технологии да ги посетят през следващата учебна година.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини