Старите рейсове само по селските линии. Преглед на националния печат

„24 часа": 2000 лева подкуп, ако караш пиян

Агенти от Вътрешна сигурност влезли в дирите на подкупни полицаи , които са на заплата от 300 лева при сводници, изнасят цели разработки срещу престъпни групировки или помагат на наркодилъри. По стотиците сигнали за корумпирани ченгета, които се разследват в момента, може да се направи ценоразпис за услугите, които срещу заплащане незаконно вършат служители в МВР. Най-тлъсти рушвети за нарушения на пътя се плащат, за да се спасят пияни шофьори - тарифата е между 2 и 3 хил. лева. До 5000 се плаща за изнесена секретна информация по разследване срещу бандити, а от 500 лева тръгва справка.

 

„24 часа": И защо ние да плащаме помощ за парното през тока?

Tази седмица стана ясно, че цената на нощния ток ще се вдига. Предложението за такова увеличение дойде преди 2 седмици от топлофикациите. Сега енергийният регулатор съобщи, че наистина ще има увеличение на нощната тарифа, но щяла да падне дневната, така че цялостното увеличение е между 1,2 и 1,7%, т.е. горе-долу е по план, защото ръст в цената на тока в такъв порядък така или иначе беше планирано.

Къде е тогава проблемът? Когато неотдавна топлофикациите поискаха увеличение на нощния ток, аргументът им беше, че те трябва да оцеляват, а в момента хората им пречели за това, понеже предпочитали нощем да се отопляват на ток, защото им е по-евтино, отколкото на парно.

Това е абсурден аргумент. С него заради един монопол се погазва пазарната икономика, към която се опитваме да вървим. Това е все едно компаниите, които бутилират минерална вода, да поискат да се вдигне цената на чешмяната, понеже хората я предпочитат за пиене като по-евтина и затова не си купуват минерална.

Преди около 2 месеца БДЖ пък поиска да се забранят всички автобуси, които тръгват по същата дестинация и в един и същи час с влак. Идеята им беше хората да бъдат принудени да ползват влак.

 

„Труд": Всяко училище със задължителен процент ромчета

Ромчетата  ще бъдат разпределяни из всички училища, а не само в махалите. Идеята на образователното министерство е всички учебни заведения да приемат определен процент деца от малцинствата. Той вероятно ще се определя от особеностите на региона, желанието на родителите и възможностите на училището.

Целта е максимално много деца от този етнос да получат по-добър шанс да се ограмотят. Факт е, че над половината от 200 000 напуснали училище са ромчета. Те трябва да бъдат върнати в класните стаи, защото като неграмотни стават клиенти единствено на пазара за безработни и за социални помощи.

Другата задача е да се ограничи отпадането на нови деца. Просветното ведомство ще организира и курсове за обучението на самите родители, за да пускат децата си в "българско" училище. За интеграцията на ромите има 20 млн. лева.

 

„Труд": 28,2 % за ГЕРБ, ако изборите са днес

Ако парламентарните избори се провеждаха днес, за ГЕРБ биха гласували 28,2%, за Коалиция за България - 17,1%, за ДПС - 5,9%, за Синята коалиция - 3,4%, а за Атака - 3%. Това показват резултатите от проучване на обществените нагласи, проведено от Център за анализи и маркетинг в периода от 13 до 19 юни.

Така ГЕРБ ще получи между 116 и 121 депутати и ще са на ръба на мнозинството, прогнозира социологът Юлий Павлов. Поради тази причина никой друг освен ГЕРБ няма интерес от предсрочни парламентарни избори, коментира той.

Малка е вероятността Синята коалиция и Атака да останат извън парламента, те в момента с твърди електорати, допълва социологът.

Избирателите на ГЕРБ са престанали да намаляват, отпаднала е фалшивата периферия, която се е била закачила за партията веднага след парламентарните избори, обясни Павлов. По думите му в момента процентите, които печелят ГЕРБ, отговарят на процентите, спечелини от партията на предишните парламентарни избори.

 

„Стандарт": Плащат на КАТ с куршуми

Катаджия се размина на косъм със смъртта, след като колегите му глобиха шофьор хулиган. Известният петрички лихвар с прякор Ванчо Тери профучал с БМВ-то си през пешеходната зона на Сандански посред нощ в сряда. От съседно кафене екшъна видял полицай Ивайло Баладжанов, който не бил на работа. Той звъннал на колегите си и те задържали Ванчо. При опита да му бъде написан фиш лихварят вдигнал скандал и бил закаран в участъка. Там му съставили акт, а Баладжанов и колегата му се подписали като свидетели. След тирада от псувни Ванчо отишъл до колата. Но се върнал с пистолет в ръка. Той прострелял Баладжанов в дясното рамо и насочил дулото към колегите му. Друг полицай обаче гръмнал побеснелия лихвар в корема. Раненият Ванчо е откаран в болница, където продължавал да псува ченгетата. "Става въпрос за манталитет и наслагване с години на липса на респект към органите на реда", коментира МВР шефът Цветан Цветанов.

„Стандарт": Нови заплати за изборите

Нови заплати и пенсии ще зарадват българите за изборите. От 1.IX работниците ще се трудят за най-малко 270 лв. Пак оттогава пък вдовишките пенсии се увеличават с една трета. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на тристранката вчера. "Синдикатите и министърът на труда Тотю Младенов искаха това да стане от 1 юли, а работодателите - от началото на следващата година. На тристранката взехме консенсусно решение", обясни Дянков.

Синдикати и работодатели обаче отрекоха да са сближили позициите си. Профсъюзите отсякоха, че ще се борят минималната заплата да се увеличи и от 1 януари 2012 г. да стане 290 лв. "Приемаме 270 лв. минимална заплата, но не и от 1 септември", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Всеки лев в чуждия джоб за Дянков е лична обида", коментира президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„Монитор": Жилят с нова измама „Утре влиза еврото"

Нова измама „Утре влиза еврото" жили възрастни хора, които доверчиво предават всичките си спестявания за черни дни. Старците се доверяват на мним банков или пощенски служител, който ги лъже, че от утре левовете няма да важат, и ги кара да му ги предадат. През последните десетина дни само на територията на столичното Трето районно са регистрирани три такива случая. Пръв изгорял 85-годишен дядо от кв. „Света Троица". Старецът дал последните си спестявания, защото се вързал на измамата, че само след няколко часа скъпоценните му левчета ще са ненужна хартия. Няколко дни след него по същата схема изгорели и две баби - на 72 и на 79 години. По-възрастната загубила всичките си спестявания от 12 000 лв.

„Монитор": Старите рейсове само по селските линии

Единствено по селата и малките населени места, където дистанцията за превоз е между 15 и 30 км, ще продължат да возят стари автобуси на възраст между 15 и 20 години. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски след първата среща с автобусния бранш у нас, предизвикана от поредица инциденти с пътнически автобуси в страната.

Във форума участваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов,  депутати, собственици на автобусни компании и  експерти от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

 „Монитор": Депутатите с нови климатици

С нова климатична инсталация в бившия Партиен дом ще се сдобият народните представители. В сградата заседават парламентарните комисии и се намират кабинетите на депутатите. НС вече е обявило конкурс за проект за модернизиране на вентилационната системата за охлаждане и отопление на помещенията в зданието.

Сегашната инсталация е на повече от 60 години, защити пред „Монитор" бъдещата придобивка на законотворците главният секретар на парламента Иван Славчов. По думите му, когато се съберат 400 души в зала „София", която ще бъде преустроена за провеждане на пленарни заседания, заради овехтялата система само след 35 минути „в помещението става мор".

„Дневник": Акция срещу спекулантите, ОПЕК и скъпия петрол

В безпрецедентна акция срещу ОПЕК и спекулантите Международната енергийна агенция (МЕА) обяви в четвъртък, че отваря петролните си резерви за 30 дни, за да успокои цените на черното злато. На пазара ще бъдат пуснати 60 млн. барела от стратегическите запаси на страните, които членуват в организацията - това са най-големите 28 държави - потребителки на петрол.

Половината от количеството ще се осигури от САЩ, а останалото - от Япония, Германия, Франция и Испания. Цените на петрола веднага тръгнаха надолу - в Лондон сорт брент се понижи за кратко с 8 долара до 106.5 за барел, след което спадът се ограничи до 5 долара, а американският лек петрол падна около 4-5 долара до 91 за барел.

 

„Сега": Държавата подготвя брутално пренареждане в транспорта

Брутална намеса в бизнеса с обществен превоз на пътници замисля транспортното министерство. "Ще обсъдим идеята за предсрочно прекратяване на лицензите на превозвачите и прелицензирането им по завишени изисквания", обяви министър Ивайло Московски. Безпрецедентната мярка ще засегне 1709 регистрирани фирми за пътнически превоз, ще изхвърли от пазара част от тях, ще доведе до нови разходи за оцелелите, до по-високи цени на билетите и до ограничаване на транспорта в неатрактивните за големите превозвачи населени места.

Предложението бе определено от експертите като лобистко и антипазарно, но пък зад него застана вицепремиерът Цветан Цветанов.

 

„Дума": Цветанов държи депутати с рекет

Мнозинството се крепи на изнудване на независими депутати, срещу които има разследвания или съдебни призовки. Вътрешният министър Цветан Цветанов държи народни представители, на които лично е спрял разследванията. Повечето от делата са свързани с източване на ДДС.

Разкритието направи вчера лидерът на ДСБ Иван Костов на брифинг в парламента. Той бе категоричен, че именно Цветанов, а не Дянков осигурява мнозинството на ГЕРБ в парламента. По думите му действията на вътрешния министър не са неизвестни за Народното събрание. Тъмносиният лидер отказа да даде повече подробности, но се обърна към независимите депутати с думите, че протекциите върху тях са временни, до момента, в който изтече мандатът на ГЕРБ. Никой няма да се съгласи да закриля по-нататък и да саботира разследване срещу депутати поради какъвто и да е повод след следващите парламентарни избори, отсече Костов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини