Канят Вежди Рашидов на славянски събор в Ябълково, идва внучка на граф

Миналата година министърът на културата стана почетен гражданин на Димитровград

Министърът на културата Вежди Рашидов е получил покана от общината да участва в регионалния празник -Ден на славянското единство в село Ябълково. Тържествата ще  започват в 9.30 часа идната събота -16 юли, а Рашидов още не е потвърдил участието си. Според Славея Грозева -секретар на читалището в Ябълково със сигурност ще има представител на културното министерство на празника.

Цяло съзвездие от изтъкнати деятели на славянската култура у нас и в чужбина ще пристигнат в Ябълково на 16 юли. Сред тях е внучката на един от инженерите на барон Хиршовата железница Станислава Домбровска, която е кръстена на дядо си - граф Станислав Домбровски. В димитровградско село очакват още академик Никола Попов - председател на Международния славянски комитет, Ян Минарин - председател на Чешкия славянски комитет, Крум Лазаров -секретар на Славянското дружество в България, Борис Громов -директор на Руския културно-информационен център и други.

Празникът на сляванското единство в Ябълково ще бъде съпътстван от изложба, посветена на Руско-турската освободителна война и такава, подготвена от Руския информационен център. Посетителите ще видят и паната, подготвени за 60-тата годишнина на Историческия музей в Димитровград.

За празничното настроение организаторите от Общината, читалище "Христо Ботев" и кметството в Ябълково са се погрижили да има много народна музика, песни и танци. В програмата са включени самодейни състави от Димитровград, Ябълково, Смолян, балетен център "Галаксико", оркестър "Родопи".

Тържествата в селото са посветени на годишнина от строежа на барон Хиршовата железница. Грандиозния проект в края на 19-ти век акумулира усилията на поляци, австрийци, словаци, чехи, руснаци и българи. Близо 50 години железницата е ключова за икономическото развитие на българската държава.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини