Пурпурните свитъци идват в България

В света са известни общо седем оцелели до наши дни пурпурни евангелия с новозаветни текстове. Две от тях ще пристигнат през август в София от Тирана.

Това са ръкописи върху пурпурен пергамент, откъдето идва и тяхното название в научния свят - пурпурни кодекси. Намерени са в църква в албанския град Берат. Никога досега не са напускали Албания.
190 пурпурни страници, изписани със сребърни букви притежава първият ръкопис.

Включва текстове от евангелията на Марко и Матей. И то предканонични, нестандартни текстове. Те са от 6-ти век и всъщност са един от четирите запазени световни архетипа, по които учените сравняват и възстановяват Новия завет.

Неслучайно от 13-ти век насам са правени 4 опита този ръкопис да бъде откраднат, последно - от хитлеристкото командване през войната.
Вторият пурпурен кодекс също е изключителна ценност - той е от 9-ти век, със златни букви и включва и четирите библейски евангелия.

Поводът да ни гостуват е голямата изложба "Сиянието на Византия", която се открива за световния конгрес по византинистика през август. Такъв конгрес в България е имало последно през 1934 г. под егидата на проф. Богдан Филов. След 77 години ние отново сме домакини. 

Проф. Аксиния Джурова, която е съпредседател на Организационния комитет на XII Международен конгрес за византийски изследвания, заяви по този повод: "Той е под надслов "Византия без граници" и показва, че едно младо поколение много се интересува от Византия, от културата, изкуството, историята, която е оставила, държавния модел и посланието, което имаме до ден днешен. Така че за мен е много показателно, че 80% от участниците са съвършено млади хора от 39 страни в света и участието на нашите балкански съседи е много го голямо".
Инфотуризъм.нет
Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини