Tрети вот на недоверие срещу правителството

Днес в 14 часа ДПС и Коалиция за България внасят в Народното събрание трети вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Този път вотът е за провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенгенското пространство, полицейщината и нарушаването на основни човешки права.

Освен от парламентарните групи на ДПС и БСП, вотът ще бъде подкрепен и от депутатите от Синята коалиция и независимите от РЗС. От "Атака" обявиха, че няма да го подкрепят. Очаква се да не го подкрепят и независимите депутати, напуснали РЗС.

Това означава, че и този път няма да се съберат нужните гласове за сваляне на правителството. По Конституция предложението за недоверие на кабинета се счита за прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. БСП, ДПС и СК и останалите от РЗС имат общо 94 народни представители.

Според премиера Бойко Борисов опозицията цели да покаже на хората, че съществува. Той бе категоричен, че няма да присъства на дебатитеи няма да защити в Народното събрание кабинета, защото смята, че няма отговорна политическа класа.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви пък, че целта на вота е да се създадат предпоставки за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.
Целта е да се кажат проблемите в сектор сигурност, каза от своя страна съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров. Лидерът на БСП Сергей Станишев също заяви, че се цели сваляне на правителството.
 
За вътрешния министър, който обедини сини и червени за вота на недоверие, лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов каза, че "този човек замени справедливостта, реда, основан на закона или поне се опитва да го замени с ред, основан на страха. Той малтретира всичко около себе си. Той се е самозабравил и като се е самозабравил, той става много опасен. Той е опасен преди всичко за ГЕРБ, но те ще го разберат след изборите", категоричен бе Костов.

С декларация от ПГ на ГЕРБ заявиха, че твърдо застават зад Цветанов. От партията обвиниха Костов, че се е "вкопчил в този парламентарен мандат, осъзнавайки ясно, че ще му е последен".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини