Тровят с водка менте за 15 стотинки по морето. Преглед на националния печат

„24 часа": 4 пъти по-скъпа "Гражданска отговорност", ако нямаш точки

С 360% по-скъпа "Гражданска отговорност", което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона. На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор. Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително. Това е т.нар. система "бонус-малус", която съществува в европейските страни и се подготвя и у нас, като целта е да влезе в действие още тази есен.

Идеята е цената на "Гражданска отговорност" да се коригира с коефициент.

 

„24 часа": Майки искат ясли плюс пари от НОИ

Представителки на 15 женски и родителски организации от цялата страна вчера се обявиха за отмяна на закона, който задължава майките да връщат пари на НОИ. Става дума за скандалния текст от Кодекса за социално осигуряване, който им забранява обезщетение, ако дадат детето си на ясли.

Задължението на "прегрешилите" трябва да се опрости заедно с лихвите, заяви д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО. По думите й ситуацията е абсурдна, тъй като яслите се приравняват с даване на детето за осиновяване или с неговата смърт. Като пуснеш невръстното си дете на ясли за няколко часа, ти не спираш грижите си за него, категорични са майките. Според регистъра на БУЛСТАТ яслите били социално заведение без настаняване, което обезсмисляло претенциите на НОИ.

Според тях не е вярно, че само 9420 жени са принудени да връщат пари на НОИ за периода 2007 г. - 31 декември 2010-а. Това били засегнатите само в 10 града. Изпадналите в унизителната ситуация били много повече.

Облекчението, което се предлага сега с поправките в осигурителния кодекс, са само признание за вината на НОИ, твърди Петрова. Преди дни парламентът реши, че майките, които върнат главницата по дълга си до 6 месеца, ще бъдат освободени от лихвите. На вече разплатилите се пък НОИ обеща, че ще върне сумите по лихвите.

Недоволните обвиниха още НОИ и социалните служби, че 4 г. не са дали указания и не са контролирали изпълнението на закона. Очаквали да им бъде потърсена отговорност.

Еднократната сума за раждане на първо дете да стане 3 минимални заплати, искат още майките. Сега тя е 240 лв. Майчинството за близнаци трябвало да се отпуска на дете, а не на раждане, защото при 2 деца жената заслужавала 2 майчинства. Друго искане е многодетните родители с 3 и повече деца да се пенсионират 10 г. по-рано от останалите с минимален осигурителен стаж 20 г. Детските пък трябвало да се вдигнат на 30% от минималната заплата, като отпадне подоходният тест.

 

„Труд": Учителите ще учат децата да мислят в клас

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване. Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност. През 2012 г. е следващата проверка на програмата PISA по математика.

Предвижда се матурите за 7 и 12 клас да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден. Обучението по професии вече е на принципа "2 в 1", като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

За целта над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв. Парите са по оперативна програма "Човешки ресурси", а срокът им за харчене е до 2013 г.

 

„Труд": БСП оставя лявото с тъга

БСП издигна Ивайло Калфин за кандидат-президент. Знак, че лидерът Сергей Станишев държи партията.

Кадрите разбират невидимите знаци, които лидерът прави, споменавайки демократичните ценности в почти всяко свое изказване.

Ако пленумът искаше да бламира евроатлантическия курс на Станишев, би избрал Янаки Стоилов. Не, че конституционалистът е враг на ЕС и НАТО. Но когато Стоилов защитава автентичното ляво, редовият социалист го разбира така - да върнем безплатното образование, здравеопазване и социална защита, като при Тодор Живков.

 

„Стандарт": Ваканция за борчове

Ваканция за борчовете си ще могат да получат закъсалите фирми. Временно отлагане на фалита предвиждат промени в Закона за малките и средните предприятия, подготвени от икономическото министерство. Според тях длъжникът може да поиска от съда защита от кредиторите си за определено време. Докато тече процедурата, магистратите имат право да откажат банкрут на затъналото предприятие. Така собственикът ще получи глътка въздух, като ще има време да се споразумее с контрагентите си, на които дължи пари.

За да получи защита от Темида обаче, длъжникът трябва да предложи споразумение с кредиторите и план за излизане от затруднението. Сред вариантите е фирмата, която е на червено, да бъде продадена изцяло или част от акциите й да бъдат дадени на кредиторите.

„Стандарт": Министерски отчет вместо вот

Две в едно гласят управляващите за дебатите около вота на недоверие. Днес депутатите от БСП, ДПС и Синята коалиция ще внесат искането в Народното събрание.

Управляващите обаче са решили да не дебатират само темата "сигурност" на вота, а да направят цялостен отчет за работата на кабинета, тъй като гласуването съвпада с втората година, откакто ГЕРБ е на власт.

Затова до сряда всеки министър ще трябва да е готов с отчета си за работата, като той ще бъде в няколко раздела. Първият ще засяга свършената до момента работа. В тази графа влизат промените в законите в даден ресор, както и реформите в агенции и самото ведомство. Вторият раздел ще касае усвоените от Европа пари, по програмите, с които всеки министър работи. В третия раздел ще бъдат записани плановете на министрите за реформи и развитие на сектори за оставащите две години.

„Монитор": Тровят с водка менте за 15 стотинки по морето

Хотелите с пакет „Ол инклузив", които стават все по-актуални през летния сезон у нас, ни черпят с водка за 15 стотинки. Толкова излизат на собственика 100 грама от концентрата. Цената обаче е такава в случай, че той е решил да купи алкохола от нелегален цех, който бълва фалшиви напитки. Заради множеството сигнали от Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите са предприели масирани проверки, предимно по южното ни Черноморие.

Според източници на „Монитор" цената на бутилка българска водка менте от 700 милилитра излиза около 1 лев. В тези пари влизат бандеролът, етикетът и дозаторът, ако оригиналът има такъв. Шише отлежало „марково" уиски пък излизало около 4 лева

при положение, че истинският му еквивалент в магазина надхвърля 60-70 лева.

Проверка в туроператорските фирми показва, че нощувка в петзвезден хотел с „Ултра ол инклузив" пакет, с включена консумация на всякаква храна и вносни напитки, е между 120 и 170 лева. Менюто за тази цена включва употребата на всякакъв вид шампанско, водка, вино, ракия и т.н. Проста сметка сочи, че на калпак собствениците на лъскави хотели спестяват стотици левове само от предлагането на фалшивите напитки.

„Монитор": Слугата на Трактора цъфна зад плакатите срещу Бойко

Отрочето на Октопода РЗС стои зад билбордовете срещу премиера Бойко Борисов, които се появиха на входни артерии в София. Лидерът на партията Яне Янев и кандидатът й за президент Атанас Семов сами признаха вчера, че са организатори на кампанията срещу министър-председателя.

С организираната от тях черна PR акция аверите на Алексей Петров-Трактора на практика стартираха повече от два месеца преди регламентирания срок предизборна кампания, при това на ръба на законодателството.

Двамата са се възползвали от нормативен пропуск по отношение на политическата реклама, коментираха специалисти.

 

„Монитор": Частници извозват болни за стотачка

Частници изобретиха нова схема, по която дерат пациенти по морето. Частните линейки във Варна въртят бизнес и извозват на космически цени болни и хора с инсулт след изписване. Схемата се прилага от болницата до дома или при превоз за изследвания от вкъщи до някои от медицинските центрове, съобщиха потърпевши. Цените на курс в рамките на града са между 50 и 100 лева, дори адресът да е на разстояние от 3 км. По 10 лева отделно пък искат за всеки етаж, за да качат носилката с пациента до дома му или до здравното заведение. До услугите им са принудени да прибягват предимно българи, тъй като обикновено застраховката на чуждестранните туристи включва и превоз след лечението, който се заплаща на съответното болнично заведение. От болниците нямат ангажимент да транспортират след лечението пациенти, които не могат да седнат в лек автомобил.

„Дневник": Леко затопляне на пазара на имоти и кредити

Леко раздвижване на пазара на имоти и повишено търсене на потребителски и жилищни кредити. Това е тенденцията, която се очертава в последните месеци според брокери и банкери.

Рано е да се говори за трайно положителни сигнали, предпазливи са банките, които "Дневник" потърси за коментар. През последната година те активно предлагаха заеми с намалена лихва. Резултатът е повишено търсене и на потребителски, и на ипотечни кредити.

 

„Сега": По-високите осигуровки пращат цели сектори в сивата икономика

Увеличаването на осигуровките изпраща цели сектори към сивата икономика, доказват последните данни на Националния осигурителен институт. Не кризата, а сериозното повишаване на минималния осигурителен доход води до намаление с около 60 000 души на самоосигуряващите се и с около 15 000 на земеделските производители.

След като през 2010 г. правителството реши хората от свободните професии да внасят осигуровки най-малко върху 420 лв. вместо върху само 260 лв., броят на самоосигуряващите се изведнъж се срина с близо 40 000. Докато през 2009 г. те са били около 230 000, след увеличението на осигурителната тежест са под 190 000. Малко вероятно е проблемът за този спад да е кризата, тъй като през 2009 г., когато тя вече тресеше икономиката ни, хората започнаха да се спасяват сами и тогава от НОИ дори отчетоха с около 25 000 повече самоосигуряващи се от планираните. Решение за вдигането на минималния осигурителен доход за тях се взе, след като стана ясно, че около 420 лв. е прагът, върху който трябва да се внасят осигуровки, за да се осигурява минималната пенсия от 136 лв.

 

„Дума": БСП избра Калфин за кандидат-президент

Бившият външен министър и настоящ евродепутат Ивайло Калфин бе избран с тайно гласуване от Националния съвет на БСП за кандидат-президент на левицата на изборите на 23 октомври. Не се сбъднаха прогнозите за балотаж, Калфин събра 60 процента (72 от 124 гласа) и безапелационно победи.

След като Татяна Дончева, Георги Гергов, Петър Курумбашев, Иван Гайтанджиев и Атанас Папаризов си направиха самоотвод, социалистите трябваше да избират между пет имена. След победителя Калфин сe наредиха Янаки Стоилов с 35 гласа, Иво Атанасов със 7, проф. Георги Близнашки и председателят на БСП-Банкя Стефан Василев с по 5 гласа.

Тези избори няма да се обикновени, защото на тях няма да се избере само президентът за следващите пет години, а ще се избере моделът, по който ще се развива държавата, заяви Ивайло Калфин. Според него управлението на ГЕРБ най-брутално натиска демократичните институции, което тласка цялата държава назад.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини