Разкриха софийските съдии, които системно бавят дела

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) предложи във вторник да бъдат наложени различни наказания на деветима съдии от Софийския градски съд (СГС), които, според проверяващите, системно бавят мотивите си по присъди и насрочват дела с голямо закъснение. Сред тях са шефът на СГС Владимира Янева, председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова и колегите им Мими Петрова, Иван Коев, Владимир Астарджиев, Мариян Марков, Петя Крънчева, Георги Ушев и Костадинка Костадинова, предаде Mediapool.

Съдиите Янева, Тодорова, Коев и Астарджиев ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания. Инспекторатът предлага колегите им Марков, Крънчева, Ушев и Костадинова пък да бъдат санкционирани с "порицание" и "забележка". Парадоксалното е, че наказанията трябва да им бъдат наложени от шефа на СГС Янева, в чиято работа са открити повече нарушения. За Мими Петрова се подготвял отделен сигнал до ВСС, тъй като тя системно не се съобразявала с мерките, предприети срещу нея.

Това е резултатът от цялостната проверка на наказателното отделение в съда в периода 1 януари 2010 – 16 юни 2011 г., провокирана от разразилия се скандал след избирането на Владимира Янева за шеф на СГС.

Инспекторатът се зае с нея, след като стана ясно, че новоназначеният от ВСС ръководител на съда многократно е забавил едно от делата за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти" и преди да гледа казуса, дори е сключил от името на баща си две сделки с подсъдимия бивш шеф на фирмата Тошко Добрев.

Първоначално главният инспектор Ана Караиванова отказа да анализира конкретно работата на Янева с аргумента, че не се занимава с "поръчки” и затова подхвана цялата наказателна колегия в съда. След това обаче все пак институцията се занима и с въпросното дело за "Софийски имоти” и установи, че съдийката го е забавила няколко пъти.

Натовареността не се разпределя равномерно

Сред основните заключения в доклада са, че в СГС липсва равномерно разпределение на делата и цялостна преценка за вида, сложността и постъплението на казусите, което води до демотивация в работата на магистратите. Отчита се и, че съдии, които са били изключвани от системата за електронно разпределение, с оглед разглеждането на дела с повишена сложност, се оказват с по-висока натовареност от други, на които не са разпределяни тежки дела.

"Макар и със заповедите да са въведени критерии за уеднаквяване на натовареността между съдиите и равномерното натоварване с всички видове дела, като за това се използват различните опции за програмата за електронно разпределение на делата, както и въведените критерии за оценка на сложността на казусите, чието разпределение се извършва в самостоятелен модул на електронната система, разпределението на делата е неравномерно, като разликите в натовареността на отделните състави е значителна”, се посочва в доклада от проверката.

Като примери са посочени най-натоварените съдии – Б. Цанева с 289 разпределени дела в проверявания период, Атанас Атанасов с 269, Карамфила Тодорова с 264, Емилия Колева с 248 и Петя Колева с 228.

За сравнение някои техни колеги имат значително по-ниско постъпление на производства – Петя Крънчева със 152 дела, Румяна Ченалова със 153, Иван Коев със 169, Вера Чочкова със 175 и Даниела Росенова със 177.

Според инспекторите се налага впечатлението, че едни и същи съдии системно бавят насрочването на делата си. Най-много случаи на насрочване на дела извън тримесечния срок, посочен в НПК, са констатирани при съдиите Петя Крънчева (57 дела), Мариян Марков (48), Владимира Янева (31) и Мими Петрова (24).

Съдиите М. Тодорова и Вл. Янева най-често бавят актовете си

Друг сериозен проблем, според инспектората, е, че "при една част от съдиите в наказателното отделение на СГС се наблюдава не само значителен брой просрочени дела, но и голям период на забавяне при изготвяне на актовете”. От оповестените данни става ясно, че най-често мотивите си бавят Мирослава Тодорова (57 просрочени дела и забавяне на изписването на мотивите на две дела съответно с 3 г. и 5 месеца и 3 г. и 10 месеца, а останалите между 2-16 месеца) и Владимира Янева (43 просрочени дела и забавени мотивите между 2-8 месеца). Във въпросния период обаче шефката на ССБ е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях.

Сред колегите им в СГС, при които също са констатирани подобни нарушения са Мими Петрова (34 просрочени със забавяне на мотивите между 2-16 месеца, като е разгледала 366 и е приключила 288 дела), Иван Коев (32 просрочени със забавяне между 2 и 11 месеца, като е разгледал 279 и е приключил 224 дела), Владимир Астарджиев (31 просрочени със забавяне между 2-16 месеца, като е разгледал 368 и е приключил 293 дела), Мариян Марков (23 просрочени със забавяне между 2-15 месеца, като е разгледал 407 и е приключил 279 дела), Петя Крънчева (23 просрочени със забавяне между 3 и 13 месеца, като е разгледала 334 и е приключила 176 дела) и Георги Ушев (21 просрочени със забавяне между 2 и 6 месеца, като е разгледал 319 и е приключил 268 дела.

"За съдия Мими Петрова ще бъде подготвен сигнал до ВСС, защото за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки, че съдията е наказван в резултат на констатирани нарушения от предишни проверки. Изводът на проверяващият инспектор е, че не само, че взетите до този момент мерки са недостатъчни, но и не са постигнали очаквания ефект на дисциплиниране на магистрата”, пише още в доклада.

За награда пък ще бъдат предложени Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов, тъй като нямат нито просрочени дела, нито забавени мотиви към вече произнесени присъди.

Иска се въвеждането на месечни справки и по-строг контрол

В края на доклада от Инспектората препоръчват на ръководството на СГС да засили контролът над работата на съдиите и да изготвя всеки месец справки по наказателни състави за спазването на сроковете, като на всеки три месеца да изпраща данните на проверяващите.

"Във връзка с приложението на чл. 9 и констатираното неравномерно разпределение на дела между съдиите от Наказателно отделение, следва да се променят правилата, по които се прилага принципът за случаен подбор. Промените следва да са, както по отношение на извършващите разпределение на делата, така и по отношение на критериите за разпределението им, с цел постигане еднаква натовареност на съдиите по брой, видове, фактическа и правна сложност на делата”, допълват от Инспектората.

Освен това в доклада е отбелязано като "крайно наложително” да се преустанови забавянето в изпращането на съобщения до страните по делата. Препоръчва се и сериозно да се анализират причините за удължаването на някои дела с продължителен срок на разглеждане, които след това стават предпоставка за осъждането на страната в Европейския съд за правата на човек в Страсбург.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини