Дават 500 000 лв. за дупки, гонят медиите от търга

Милена Стоянова чете и тълкува Наредбата за малки обществени поръчки

Представителите на медиите не бяха допуснати на днешното отваряне на офертите в конкурса за ремонти на улици и тротоари в Хасково и селата на общината. Откритият конкурс, обявен в сайта на агенцията по обществени поръчки, бе за 500 000 лева без ДДС .

След тайно съвещание в залата, където трябваше да се отворят офертите, юристката на общината Милена Стоянова обясни, че репортерите няма да бъдат допуснати. Конкурсът бил малка обществена поръчка, която се провеждала при условията на Наредба на МС. Чл. З8 от тази Наредба гласи „... Участниците в процедурата, или техни упълномощени представители могат да присъстват при действията на комисията...“

Този текст бе прочетен от юристката Стоянова така „САМО участници в процедурата (...) могат да присъстват...“. На възраженията на репортерите, че това е шикалкавене, членовете на комисията вдигнаха рамене и си влязоха в залата, като не пропуснаха да затворят вратата зад себе си.

Наредбата за провеждане на малки обществени поръчки се отнася за строителни обекти под 2.5 млн. лв. В неговите Преходни и заключителни разпоредби обаче пише „Малките обществени поръчки се възлагат в съответствие с принципите по чл. 2 от Закона за обществените поръчки“.

За да няма неясноти - член 2 от ЗОП гласи:

Чл. 2. (1) Обществените поръчки се възлагат по процедурите, предвидени в този закон, в съответствие със следните принципи:

1.публичност и прозрачност”

В закона за обществените поръчки са описани и задължителните процедури при откритите конкурси. Само за справка – чл. 68 (3) “Отварянето на офертите е публично и на него могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на средствата за масово осведомяване и на юридически лица с нестопанска цел.”

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини