Димитровградчани почитат Голяма Богородица

Десетки миряни се стичат в църквата от сутринта, за да почетат Божията майка

От ранна утрин изпълнен с хора бе православния храм "Св.димитър" в Димитроград. Десетки идваха да се поклонян пред Св.Богородица, днес църквата почита Успението на Божията майка. В църквата протоерей Георги Тодев отслужи тържествена литургия. Хората идваха да запалят свещ за здраве и благополучие на близките си.

Според православните канони Св. Богородица е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка на 64-год. възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно.

Раздават се, предварително осветени в църква, плодове и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св.Богородица е патрон на местната църква. Всички миряни носят в църквата цветя и палят свещи.

 

В църквата "Св.Димитър" бе отслужена тържествена литургия

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария — „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство — 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).


И днес пред църквата имаше търговци на цветя, те вървяха между левче и два за бройката

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини