Знае се кой е поръчал, организирал и извършил убийството на Политковская

Граждани поставят цветя пред апартамента на Анна Политковская, 10 окт. 2006. Сн.: wikipedia.org

Следователите разполагат със сведения за предполагаемия поръчител на убийството на  журналистката Анна Политковская. Съобщението за това е с днешна дата на  официалния сайт на Следствения комитет на РФ.

Името на заподзряния не се съобщава, с обяснението, че „засега следствието смята за преждевременно огласяването на тази информация”

На сайта на СК се пртвърждава излезлата вчера в руските медии информация за задържането на предполагаемия организатор на убийството. Това е бившият подполковник от милицията Дмитрий Павлюченков, който по-рано се яви в съда в качеството на свидетел на обвинението.

Според версията на следствието Павлюченков, който е бил началник на четверти отдел на оперативно-следственото управление на милицията в Москва, е получил поръчката за убийството на Политковская. За изпълнението той създал престъпна група, в която влизали тримат братя Махмудови и още други хора. След това Павлюченков възложил на подчинените си да следят Политковская. На по-късен етап той осигурил оръжие и разпределил ролите в бандата. Самото убийство станало задача на  Рустам Махмудов.

Според медиите в Русия следователите обясняват явяването на Павлюченков като свидетел на обвинението при първото дело за убийството Политковска с намерението му да отклони подозренията от себе си. Той твърдял, че за детайлите по убийството е научил от подсъдимите.

Политковска бе застреляна на 7 октомври 2006 год. Първият процес по делото за убийство приключи на 19 февруари 2009 г., като вината на подсъдимите остана недоказана и те получиха оправдателна присъда.  Нов процес по делото Политковская започна малко по-късно същата година, през август, но делото бе върнато за доразследване. На един от оправданите - екссътрудника на московското УБОП Сергей Хаджикурбанов, отново бе предявено обвинение. През пролетта на 2011 г по подозрение в непосредственото изпълнение на убийството бе задържан Рустам Махмудов.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини