106 хиляди без нови лични документи

106 хиляди българи може и да не гласуват на предстоящите избори, заради изтекъл срок на личните им документи. От ЦИК отново предупреждават, че вотът с невалидни документи е недопустим, предаде БНТ.

От днес паспортните служби на всички полицейски управления в София ще работят от 7 сутринта до 7 вечерта. Така от МВР са убедени, че ще се избегнат опашките, както се случи след удължаване на работното време на 6-то и 9-то РПУ.

Удължаването на работното време в две районни полицейски управления в София веднага даде резултат и до напрежение не се стигна.

"И освен това от понеделник колегите във всички районни управления в столицата ще работят от 7 сутринта до 19 часа вечерта", заяви Мария Костадинова, директор "Български документи за самоличност" - МВР.

Така хората ще могат да подават заявления за нови документи преди или след работа - както преценят, че им е по-удобно. Валидността на най-много лични карти изтича през месеците октомври, ноември и декември. От МВР препоръчват да не се чака последния момент, а подмяната да стане по-рано.

"И да заповядат сега при нас, тъй като няма законова пречка и по-рано месец, два, три да се подаде заявление за издаване на лична карта", допълни Костадинова.

Така няма да се образуват опашки в късната есен и началото на зимата. Дори в момента 106 хиляди българи не са сменили личните си карти, чиято валидност е изтекла. От ЦИК са категорични, че тези хора няма да могат да гласуват.

"За всички български граждани, които не са сменили своите лични карти, следва да знаят, че остава още малко време да подадат заявления за смяна на личните документи и да гласуват с новите си документи за самоличност", заяви Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

В месеците до изборите центровете за производство на лични карти ще работят на пълно натоварване, за да се издадат преди изборния ден, дори документите, заявени в началото на октомври.

"В това отношение, ние ще направим всичко възможно личните карти да бъдат изработвани не за един месец, а примерно за 10 работни дни", информира Костадинова.

5 милиона са личните документи, издадени през последните 18 месеца, откакто е започнала работа новата система на МВР.

"Петмилионният документ е свидетелство за управление на моторно превозно средство. Издаде се на една дама на 41 години в Пловдив", допълни тя.

Заявление за смяна на шофьорска книжка може да се подава и в районното, но само когато се сменя и лична карта. Така се избягва ходенето на две места и двойното чакане на опашки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини