Съдии и прокурори с тайни сейфове. Преглед на националния печат

„24 часа": ГЕРБ имат президентска двойка, много е позната

"Имаме президентска двойка, изключително позната." Този джокер даде шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов след откриването с водосвет на ремонтираната и разширена централа на партията на върха на НДК. Отслужи го отец Кирил от храма "Св. Николай Чудотворец".

"Много популярен български гражданин" - такъв по думите на Цветанов ще е кандидатът на ГЕРБ за "Дондуков" 2.

"Градим България" ще е рекламното послание на партията за президентския вот. "Това обаче съвсем не означава, че кандидатът ни ще е строител номер 1 Росен Плевнелиев - може да е, може и да не е той", загадъчно обясни партиен началник. Номинацията била по-скоро изненада.

И понеже управляващите искат да поставят акцент върху това, че изграждат инфраструктура и пътища, същият глагол ще съпътства кампанията във всяка община - "Градим София", "Градим Варна" и т.н.

"На колегите от страната вече няма да им се налага поради липса на място да се разхождат пред сградата, докато дойде време за срещите им тук. През 2007 г. започнахме с 6 кабинета и половин етаж", каза Цветанов. 23-ма са служителите на централата. Всичко в нея е в цвета на партията - сиво.

Лидерът Бойко Борисов пропусна откриването, понеже не бил в София, но пък се събраха народни представители и много министри.

„24 часа": Най-големият обир у нас! 40 млн. лв.

Около 40 млн. лева е отмъкнала бандата грабители, която опразни трезора на столичния бул. "Евлоги Георгиев", и това е най-големият обир в България на всички времена.

Действащите прокурори и съдии имали сейфове чрез подставени лица в един от най-големите трезори у нас на столичната ул. "Евлоги Георгиев", който бе ограбен през май т.г. Такива оперативни данни събрали полицаите, разследващи случая, научи "24 часа".

Според полицаите, разследващи случая, това е най-големият удар на бандити у нас, като до момента са събрани данни, че грабителите са отмъкнали около 40 млн. лв. Суперпрофесионалисти опразниха напълно необезпокоявани 509 от 1000 касетки там за четири часа в нощта срещу 2 май.

Криминалисти се натъкнали и на информация, че поне 10 действащи и бивши магистрати са държали на името на свои близки или познати петцифрени суми в част от опразнените касетки.

Средната сума, която пазели служителите на Темида, била между 20 000 и 50 хил. лв. Това не е незаконно и не можем да кажем, че парите не са с ясен произход, коментираха разследващи. Въпреки това за полицаите е странно обвинители и съдии да не държат в банки спестяванията си, а да ги пазят на името на други хора.

До момента най-голямата официално заявена открадната от трезора сума била 700 хил. лв., в евробанкноти, която пазел бизнесмен. Предприемачът занесъл всички необходими документи, които доказвали произхода на парите му. Имало няколко богаташи, които кътали в касетките си по половин милион лева за черни дни, разказаха още полицаи.

„Труд": Шофьорските изпити - само за напреднали

Попълването на листовките за шофьорски изпити ще става все по-трудно и вероятността кандидатите да бъдат скъсани ще е все по-голяма.

От средата на септември коренно се променя философията на писмения тест, подготвен от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство и представители от бранша на автоинструкторите. Въпросите в листовките от 60 ще бъдат намалени на 45, като на някои от тях ще бъде възможен и повече от един верен отговор. Бланката ще бъде в запечатан с холограма плик и след попълването й ще минава през скенер. Компютър веднага ще изчислява колко точки е получил кандидатът и ако те са под 87, той ще бъде скъсан.

Друга генерална промяна предвижда от края на годината листовките на хартия да отпаднат напълно. Обмисля се те да бъдат заменени от тест направо на екрана на таблет (вид преносим компютър). Така наистина изпитът ще бъде само за напреднали.

Кандидатите за шофьорски книжки ще трябва да са все по-интелигентни и компютърно грамотни.

Цедката за теоретичния изпит става все по-ситна, по-строга и по-сложна. Транспортното министерство и по-специално Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" въвеждат от следващия месец изцяло нов тип листовки, които ще трябва да решават бъдещите шофьори.

Досега кандидатите попълваха листовки с 60 въпроса за 40 минути. В новия вариант въпросите за категория В (шофьор любител) са намалени на 45. Времето за решаване остава същото.

„Труд": Депутатите - първо вота, после бюджета

В сряда, 31 август, с нови сили депутатите ще се заемат да законодателстват. Ден по-рано ще се съберат на заседания и парламентарните групи.

"Труд" обаче установи, че мислите на парламентаристите са заети главно с предстоящите на 23 октомври президентски и местни избори. С вота са свързани и основните ходове на опозицията. Мнозинството пък е подготвило програма минимум от закони, защото и депутатите на ГЕРБ ще бъдат впрегнати мощно в кампанията.

13 от тях вече бяха обявени като кандидати за кметове.

Какво ще става в парламента извън тичането по избори?

Промените в НПК предвиждат митничарите да могат да бъдат дознатели, бюджетът за 2012 г. и нова редакция на закона "Попова" и на пакта за финансова стабилност. Това са приоритетите на ГЕРБ за новия парламентарен сезон. Информацията съобщи за "Труд" зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, която е и шеф на правната комисия в Народното събрание.

"Промените в НПК, засягащи правомощията на митничарите, са особено важни в работата ни по борбата с контрабандата и сивия сектор. С тях тя ще стане по-ефективна", убедена е Фидосова. Очаква се те да влязат в парламента още през септември.

„Стандарт": Изкупуваме Лас Вегас

Българи печелят от имоти в Лас Вегас. Сделките с жилища в Меката на хазарта са изгодни не само заради спада на цените, които понякога се равняват с родните. Жилищата носят и добър доход от гарантиран наем. За управлението се грижат специализирани агенции срещу 8% такса. Една от атрактивните оферти е за тристаен апартамент от 90 квадрата с цена 55 хил. евро. Той може да бъде отдаден за 600 евро на месец. До 3 хиляди евро стига наемът на имение, но там вложението само за покупката е близо половин милион долара. Разходите по сделката и пътуването до Лас Вегас също формират сериозни суми, но и те не отказват мераклиите. Вече хиляда българи са изразили интерес за покупка на имот в Лас Вегас, обясниха брокери.

„Стандарт": Сините: Всички срещу Софиянски

След ДСБ вчера и лидерът на СДС Мартин Димитров поиска Стефан Софиянски да оттегли кандидатурата си за кмет на столицата. Това стана само три дена след като сините подписаха зад гърба на ДСБ споразумение с Общността на демократичните сили (ОДС) за обща работа по президентските избори и подкрепиха кандидатурата на Румен Христов.

Най-вероятната причина за този изненадващ ход на Димитров е стоплянето на отношенията с Иван Костов, коментират запознати. Явно лидерът на СДС не иска да дразни Командира преди преговорите тази седмица и за кандидатпрезидентската двойка. ДСБ още не е посочило вице. Спрягат се бившият дипломат Стефан Тафров и зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова. "Пак ще има циркове", предрече човек от ръководството на СДС.

Софиянски бе категоричен, че София трябва да има една автентична дясна кандидатура. "Щом са ме призовали да помагам на Прошков, явно СДС са оценили, че аз наистина имам потенциал да го сторя. Но трябва да се види кое е по-логичното - дали да си хвърля усилията сам да стана кмет, или да помагам на някой, за когото не е сигурно", отговори витиевато Софиянски.

По обяд Синята коалиция се регистрира за участие в кметските избори в столицата. Преди това градският съвет на СДС одобри съвместното явяване. Сините застанаха зад Прошко Прошков от ДСБ. РЗС също обявиха, че ще го подкрепят.

По повод президентските избори и подписаната коалиция с ОДС Мартин Димитров заяви, че се случва договореното с ДСБ. А именно - широка дясна коалиция. "От 10 г. не сме правили такава голяма консолидация, каквато има зад Румен Христов, и никой няма право да спъва този процес", добави той.

„Монитор": Ревизия за скандални сделки в столицата

София започва битка за връщане на отдавна заграбени общински имоти, преминали в частни ръце чрез скандални сделки. Комисии от съветници ще ревизират всички договори с цел да намерят начин за разтрогването им. Това съобщи пред „Монитор" общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев. Инициативата е по идея на управляващата партия и е разписана в меморандума за София, под който герберите предлагат да се подпишат всички политически сили в местния парламент. „Става дума за постигане на консенсус и декларирането му още преди изборите. Най-важното е, че независимо от конфигурацията в следващия общински съвет партиите декларират, че ще продължат да се борят за връщането на тези имоти обратно на общината", обясни Стойнев. Това ще е сред приоритетите на градския парламент през следващия мандат.

Става дума за емблематични терени, преминали в частни ръце при предишни управления. Един от ярките примери в това отношение е къпалнята „Мария Луиза".

„Монитор": ГЕРБ влиза в изборите с „Градим България"

ГЕРБ влиза в предизборната кампания за президент и местна власт със слогана „Градим България". Това съобщи вчера вицепремиерът и шеф на щаба на управляващите Цветан Цветанов, след като откри ремонтираната централа на партията в столицата. Подробности около визията на плакатите със слогана на ГЕРБ ще бъдат разкрити утре.

От ГЕРБ не крият, че сегашният градоначалник Йорданка Фандъкова е фаворитът им за поста. В неделя пък управляващите ще обявят и кандидата си за президент. Цветанов беше категоричен, че той не е в двойката за „Дондуков" 2 и обеща изненади.

Откриването на ремонтираната централа събра вчера актива на партията от цялата страна. Макар и разширена и вече на два етажа, тя едва побра всички присъстващи. Обновяването е глътнало 600 хил. лв., разкриха от партията. „Знам как започнахме през 2007 г. - с шест кабинета и половин етаж, където трябваше да развиваме цялата си дейност. След упорит труд на всички вече можем да се поздравим с голяма подкрепа в страната и централа, която отговаря на нуждите на най-голямата партия", обърна се Цветанов към гостите. С новите помещения вече нямало да се налага активистите от страната да изчакват пред сградата, за да се освободи място и да влязат да си свършат работата.

„Монитор": ЯНЕ пристана на КОСТОВ

Лидерът на РЗС Яне Янев пристана на Иван Костов. След като се кле, че ще има собствени кандидат-кметове във всички общини, вчера Янев обяви, че в битката за София партията му подкрепя костовиста Прошко Прошков.

Яне не успя да обясни защо чак сега застава зад човека на Командира, след като номинацията му е ясна от близо 3 месеца. Той заяви обаче, че с това решение партията му правела компромис, какъвто нямало да има другаде в страната - т.е. няма да подкрепят чужди кандидати за кметове. Янев направи и още един жест към десните като подписа споразумение, с което синият общински съветник Мартин Заимов става водач на листата съветници на РЗС. На предишните избори той бе кандидат-кмет на десницата.

„Дневник": Българският бизнес - обзет от оптимизъм

Опасенията за навлизане в нова глобална рецесия и свиването на поръчките от чужбина засега не тревожат мениджърите на българските индустриални компании. Напротив - оптимизмът сред тях за следващите месеци продължава да се подобрява, показват данните за бизнес климата на НСИ. Според статистиката сериозно са се подобрили очакванията на производствените компании, много от които работят за износ, както и в сектора за продажби на дребно, което идва от, макар и малкия, ръст в потреблението.

Пред "Дневник" някои от представителите на бизнеса заподозряха единствено политически оптимизъм в данните на статистиката, но повечето действително потвърдиха, че има подобряване на средата и очакванията им.

„Сега": Над 14 600 ученици ще учат на две скорости

Над 14 600 ученици ще се обучават на "две скорости" през учебната 2011/2012 г. Това показват данните на просветното министерство за националната програма "С грижа за всеки ученик". По-голямата част от децата - 8169, ще се подготвят за участие в националните олимпиади по различните предмети. На другата част от учениците - общо 6452 за цялата страна, ще се обръща специално внимание, тъй като те са със слаби оценки от външното оценяване.

От тази година държавата ще финансира допълнително обучение по български език за деца от малцинствата в подготвителните групи. В тази част от програмата ще бъдат обхванати 2296 малчугани. С тях общият брой деца и ученици, за които държавата ще положи специална грижа, стават 16 917.

„Дума": "Айрийн" блокира Ню Йорк

Ураганът "Айрийн" заля Ню Йорк със силни ветрове и дъждове, блокирайки американската финансова столица и най-населения град в САЩ, предаде Ройтерс. Бедствието причини мащабно прекъсване на електрозахранването, продължавайки бавно посоката си на север по Източното крайбрежие. Обикновено оживените улици на Ню Йорк са зловещо тихи след евакуацията на десетки хиляди местни жители от по-ниските райони и след спирането на публичния транспорт. От щата Северна Каролина до Мейн десетки милиони хора се оказаха на пътя на урагана, който пристигна на брега на Северна Каролина в събота със скорост на вятъра над 120 км в час. Съобщава се и за над 10 човешки жертви.

Междувременно стихията постепенно отслабна, докато се приближаваше към Ню Йорк, и статутът на урагана бе понижен до тропическа буря. Независимо от това много улици в мегаполиса вече са наводнени, съобщиха общинските власти. Обилните валежи през нощта са запушили канализацията и водата е избила по улици в долната част на Манхатън, в Куинс, Бруклин и Лонг Айлънд.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини