Най-големият обир - 40 млн. от трезора в София

Около 40 млн. лева са отмъкнали крадците, които разбиха трезора на столичния бул. "Евлоги Георгиев". Това е най-големият обир в България досега.

Професионалисти опразниха напълно 509 от 1000 касетки там за четири часа в нощта срещу 2 май.

Поне 10 действащи и бивши магистрати са държали на името на свои близки или познати петцифрени суми в част от опразнените касетки, разказват разследващи пред в. "24 часа".
Средната сума, която пазели, била между 20 000 и 50 хил. лв. Това не е незаконно и не можем да кажем, че парите не са с ясен произход, коментираха полицаи.
За тях обаче било странно обвинители и съдии да не държат в банки спестяванията си, а да ги пазят на името на други хора.

До момента най-голямата официално заявена открадната от трезора сума била 700 хил. лв., в евробанкноти, която пазел бизнесмен. Той занесъл всички необходими документи, които доказвали произхода на парите му.

Имало няколко богаташи, които държали в касетките си по половин милион лева. От подземния свят пък най-известните имена, които пазели пари в ударения трезор, пак чрез подставени лица, били Евелин Банев-Брендо и братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, допълниха столични полицаи.

Брендо, който е разследван за пране на пари, държал 3 млн. лв. в брой само в един от сейфовете. Разследващи смятат, че за да се застрахова, той е имал поне още милион в друга касетка, на името на друг човек. Идеята била прокуратурата или полицията да не разкрият едновременно и двата му тайника.

Братята Маринови държали по няколкостотин хиляди евро и ценни бижута. Смята се, че стойността на ценностите им надхвърля 5 млн. лв.

Немалка част от ползвателите на сейфовете изобщо не искали да дават подробно описание колко пари или какви ценности са пазели, защото не могат да докажат откъде ги имат, коментират разследващи.

Криминалисти имат данни, че поне двама от арестуваните обирджии на банка ДСК са участвали и в удара на трезора. Вероятно единият от подозираните е Стоян Мозъка, който е слушал полицейските станции и при двата удара тази година. Той е тартор на бандата на Защитените, спипана, след като неуспешно се вмъкна в клона на банка ДСК през юни. Мишо Кривия също със сигурност е знаел и за грабежа на трезора.

Малко след обира, собственикът на обрания частен трезор - Борислав Ралчев, бе арестуван.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини