Отхвърлиха евтаназията. Преглед на националния печат

Неяснотите около приватизацията на „Булгартабак" са сред актуалните теми на петъчните вестници.

„Държавата или не знае кой купува "Булгартабак", или не смее да каже. Ден след като управителният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри продажбата на 80% от компанията на "БТ Инвест", бъдещият собственик остава неясен. Официално повтаряният отговор продължава да е, че покупката ще стане с капитали на руската банка ВТБ.
Кой е нейният клиент обаче е тайна, въпреки че в руските медии финансовата институция заяви, че работи за такъв. Дали АП е питала за него, каква информация е получила, ако е разбрала кой е, проверила ли го е - не е публично известно." - пише „Дневник".

„От коментарите на икономическия министър Трайчо Трайков стана ясно, че той има някакви съмнения и притеснения за сделката, а това се подсили и от съобщението, че тя ще бъде "много внимателно" следена от премиера Бойко Борисов, заместника му Симеон Дянков и ресорния министър Трайков. Какво точно ще следят и как могат да реагират не беше изяснено." - продължава всекидневникът, като посочва, че най-вероятният сценарий е тютюневият холдинг да бъде продаден преди изборите „и е предопределено на кого".

„Икономическият министър Трайчо Трайков отново се разграничи от сделката за "Булгартабак", въпреки че рязко смекчи тона си в сряда вечерта след среща с премиера Бойко Борисов.

"Сделката е в ръцете на Агенцията за приватизация и на Надзорния й съвет... Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следим много внимателно този процес", се казва в изявление на Трайков до медиите, разпространено в четвъртък сутринта." - пише „Труд".

„Най-сериозно "заподозреният" в медийните спекулации е банкерът Цветан Василев, който в момента е най-големият миноритарен акционер в "Булгартабак холдинг" с близо 9% от собствеността. Той обаче категорично отрече участие в приватизацията. Според друга хипотеза зад сделката са собствениците на "Винпром Пещера" в партньорство с депутата от ДПС Делян Пеевски. Най-пресният слух вкара в обръщение и близкия до властта бизнес кръг "Котараците".

Официалната българска следа в руската оферта е Атанас Бостанджиев, шеф на лондонския клон на инвестиционното дружество на ВТБ - VTB Capital." - се казва още в публикацията.

„Зад "руския" купувач на "Булгартабак" стои част от тройната коалиция и предишното правителство. Истинските собственици на цигарения холдинг ще са Корпоративна търговска банка, депутатът от ДПС Делян Пеевски и "Винпром Пещера". Консултанти по сделката са бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев и тогавашният му заместник Красимир Катев.
Това твърдят близки до сделката хора от тютюневия сектор и депутати, които се шегуват, че за приватизацията на "Булгартабак" има сформирана коалиция между ДПС и НДСВ." - допълва картината в. „24 часа", като уточнява, че Милен Велчев и Красимир Катев са отказахали коментар по темата.

Вестникът допълва, че от "Винпром Пещера" са отрекли да имат интерес към „Булгартабак".

Президентските избори отново са сред най-отразяваните теми.

В „Дневник" информира за решението на СДС да не изпълни подписаното с ДСБ споразумение преди предварителните избори в „Синята коалиция" и да се яви на президентския вот с други партньори:

„Партньорите в "Синята коалиция" СДС и ДСБ най-вероятно няма да са заедно на президентските избори. Днес партията на Мартин Димитров предприе изненадващ ход и се регистрира в ЦИК в коалиция без формацията на Иван Костов.
В "Съюз на десните сили" влязоха т.нар. ново ОДС, състоящо се от партиите на Евгений Бакърджиев, Любен Дилов, Стефан Софиянски и Александър Праматарски, и още две формации. За тази стъпка СДС не изчака крайния срок за вписване на коалиции за вота за държавен глава, който изтича утре."

„Напрежението в синьото пространство се задълбочи през миналата седмица, когато от ДСБ се опълчиха срещу регистрацията на Общност на демократичните сили (ОДС) като част от коалицията, която подкрепя Румен Христов. Причината е, че ОДС издигна собствен кандидат за кмет на София - Стефан Софиянски...

Димитров отказа да каже дали кандидатът за вицепрезидент ще бъде излъчен от ОДС и обясни, че този въпрос предстои да бъде решен." - пише "Стандарт".

В. „Сега" цитира изказване на зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова:

"Ние държим на споразумението, подписано от петте партии в Синята коалиция от май тази година. Срокът за регистрация приключва утре и ако до утрешния ден имаме изпълнение на споразумението, ако има промяна в следващите часове, всички договорености ще бъдат изпълнени", каза още Екатерина Михайлова. Показателно бе, че изявление не направи лидерът на партията Иван Костов, допълни тя. Самият факт, че няма да издигаме кандидат за президент, че няма да правим самостоятелна регистрация, е подкрепа на спечелилия първичните избори в Синята коалиция, а дали ще издигаме кандидат-вицепрезидент зависи от това дали ще има формат Синя коалиция."

Пак по темата за президентските избори в. „24 часа" цитира изказване на Симеон Сакскобургготски.

„Запитан дали е получавал покана от някоя политическа сила да се кандидатира за президент, Сакскобургготски отговори: "От всевъзможни хора. Дори тази сутрин. Но аз съм последователен човек и взех решението преди две години"...

"Познавам Меглена Кунева добре и съм свидетел на нейната популярност в Европа. Тя е съвестен човек, но няма нужда да й правя някаква реклама", каза още той." - пише всекидневникът.

„24 часа" помества и коментар на експремиера Сакскобургготски за предложението на президента Първанов мандатът на Тройната коалиция да бъде прекратен след приемането на България в ЕС:

"Основната ни цел беше да ни приемат в ЕС. Всеки има право на виждане и идеи, но моето мнение тогава беше, че изглеждаше малко опортюнистично да ни приемат на 1 януари и на 3 януари да кажем: "Хайде да си вървим и да дойде друга коалиция". Още тогава моето мнение беше, че един мандат трябва да се изпълни. В края на краищата това е коректно и към избирателите."

Вестник „Сега" напомня, че повод за „неочакваното откровение" на държавния глава станаха думи на премиера Бойко Борисов.

„Преди десетина дни в интервю за БГНЕС Борисов даде положителна оценка за двата мандата на Първанов, но отправи и една забележка. "Мога да кажа, че в някои от политиките си се справи добре и съумяваше да балансира, но имаше и фатални премълчавания", каза премиерът.
Именно по повод на "фаталните премълчавания" Първанов, разкри някогашната си лична идея за прекъсване на мандата на Тройната коалиция.
"Мисля, че трябваше, и Тройната коалиция щеше да спечели много, ако след като България беше приета в ЕС, някой от лидерите й беше излязъл и казал "Историческата мисия е изпълнена, ние искаме нов вот на доверие", се казва в статията.

Вестниците отделят място и за началото на новата парламентарна сесия.

„Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за дипломатическата служба, които регламентират отзоваването на дипломати, които са били агенти на бившата Държавна сигурност.

В подкрепа на приетите изменения в закона гласуваха 129 депутати, а 31 бяха против. Ветото на президента бе отхвърлено с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция. БСП и ДПС подкрепиха аргументите на държавния глава." - пише в.

„Труд". Вестникът цитира изявление на външния министър николай Младенов:

„До края на годината България няма да бъде представлявана от дипломати, които са били част от системата на бившата ДС."

В. „Стандарт" информира, че депутатите са отхвърлили законопроекта за евтаназията, внесен от депутата от БСП Любен Корнезов.

„Той предвиждаше умъртвяване при изрична молба на болния или на негови близки. Идеята бе молбите да се разглеждат от специална петчленна комисия, назначена от министрите на здравеопазването и правосъдието." - напомня всекидневникът.

„Законопроектът обаче бе остро атакуван от представители на останалите парламентарни групи. Най-остър бе Ваньо Шарков от Синята коалиция. "Защо не предложите някой друг, с друга професия, да изпълнява ролята на палача? Искате лекарят, който според вас се криел зад Хипократовата клетва и допреди 20 минути се е борил за живота на този човек, изведнъж да прекъсне неговите жизнени функции. Ако има някой, който е готов да изпълнява такива смъртни присъди и е лекар, най-добре е въобще да не е учил медицина. Това, за което вие говорите, няма нищо общо с хуманизма и аз мисля, че точно вие се криете зад думичката хуманизъм", заяви той от парламентарната трибуна." - се казва още в публикацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини