Втори мъртъв делфин изхвърли морето

Министерство на земеделието и храните е разпоредило проверка и засилване на контрола от страна на Агенцията по рибарство и аквакултури във връзка със случая на прострелян делфин, изхвърлен край къмпинг "Корал" в Созопол. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Днес разбрах, че е изхвърлено ново делфинче и мотивът ми да разпоредя на Агенцията по рибарство и аквакултури е, че тъй като в момента има свръхпопулация на делфини в Черно море и те унищожават част от мрежите на рибарите, затова е възможно някой от тях да се е саморазправил и затова най-малкото е те да бъдат предупредени”, заяви министър Найденов, предаде Фокус.

Проверката на РИОСВ установила, че при втория случай на делфин, изхвърлен край Созопол, делфинът е починал от естествена смърт. Министър Найденов заяви, че от снимките става ясно друго, но не желае да влиза в конфронтация с другите институции и затова е разпоредил засилване на контрола.

В момента Агенцията по рибарство и аквакултури провежда анкети с рибарите. Съгласно промените в Наказателния кодекс, за умишлено умъртвяване на бозайник може да има ефективна присъда от една до три години. Патрулните катери, които се занимават с борбата с незаконния улов, ще следят за нарушения.

"Това е най-вече лош имидж за държавата, разбирате, че тези снимки, качени в Интернет, провокират международна реакция", заяви Найденов.

"Разследване няма да правим, засилваме контрола и обръщаме внимание на рибарите, че това не трябва да се случва", каза още министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини