Скокът на минималната заплата вдигна такси и социални помощи

 

Увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. от 1 септември вдигна т.нар.постоянна такса в детските градини в Димитровград от 12.00 на 13.50 лв. Със свое решение от юли 2008-ма година тукашните общински съветници определиха постоянна такса, която е 5 % от минималната работна заплата. За градините от кварталите и селата в общината размера на таксата е 2,5% от МРЗ.

По 2 лв. на ден да плащат още родителите на децата, посещаващи детските заведения в димитровградско, решиха още преди 3 години общинарите. От такава такса са освободени малчуганите в т.нар. предучилищни групи, което стана с решение на местния парламент миналата година.

С минималната работна заплата са обвързани общо 54 плащания, показа справка на Dimitrovgrad.bgvesti.net. Най-популярна е лекарската такса, която вече е 2,70 лв., вместо 2,40 лв.

Част от тях са такси за услуги в сферата на администрацията и съдебната система, които от първи септември  се увеличиха. Вдигнаха се и социални плащания като обезщетението за раждане на дете, както и възнагражденията на безработните, наети по различни програми. От началото на септември се вдига и вдовишката добавка на пенсиите с една трета.

Облагодетелствани от промяната са и всички лични асистенти на хора с увреждания, както и приемните родители, които са на минимална заплата. Увеличение има и при социалните помощи за деца с увреждания. Наред с това скочиха и субсидиите за политическите партии.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини