В димитровградско сведоха глави пред жертвите на османското иго

Дядо Николай отслужи Света Литургия в храм Св Георги в Черноконево

134 години от бунтовете против турското робство в някогашно Черноконево почетоха днес жителите на квартала и много гости. Подобна инициатива се прави за пръв път, това бе и повода за гостуването на Пловдивския митрополит Николай в квартала. Рано сутринта дядо Николай отслужи празнична Света литургия, на която дойдоха много миряни. 

Минути преди 12:00 литийно шествие начело на която бе иконата на Св.Георги тръгна от храма. Шествието бе предвождано отдимитровградският духов оркестър, митрополит Николай, кметът Стефан Димитров, председателят на ОбС Катя Чалъкова и депутатът от ГЕРБ Иво Димов.

То стигна до Паметника на трите поколения, където дядо Николай отслужени панихида в памет на загиналото население в борбите за освобождение от турско иго. С военни почести и караул бяха поднесени венци и цветя пред паметника. Слова за празника произнесоха градоначалникът Стефан Димитров, председателят на местния парламент Катя Чалъкова и депутатът Иво димов. Всички те се обединиха около мнението, че трябва да се помни и тачи саможертвата на над 300-та загинали в борбите жители на Караатли.

Шествието тръгва от храма

Иконата на Св.Георги Победоносец премина по улиците на Черноконево
Пред паметникът на Трите поколения дядо Николай отслужи панахида за загиналите в борбите срещу османското поробителство

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини