Почитаме Св.София и трите й дъщери- Вяра, Надежда, Любов

Днес християнският свят чества житието и смъртта на четири важни светици – Вяра, Надежда и Любов, и на тяхната майка – света София. Именно на тях са наречени основните религиозни добродетели, които всеки добър християнин трябва да спазва: мъдрост, вяра, надежда и любов.

На този ден празнуват всички, кръстени с някое от тези хубави женски имена, които са и символ на благодетелите и които са покровители на децата и майките. На този ден в дома на именника се посрещат гости, месят се питки и се раздават за здраве, щастие или любов, също грозде или някакви други плодове.

София имала три дъщери – Вяра, Надежда и Любов. Те живеели по времето на Римската империя, когато са били гоненията срещу християните. Но четирите не криели своята вяра, а даже я изповядвали съвсем открито. Щом императорът научил за тях, наредил да ги заведат при него. Опитал да сломи вярата на всяко едно от момичетата, като ги придумвал да приемат римска вяра, но след като не успял наредил да ги подложат на мъчения. София погребала трите си деца с почести, а след като прекарала три дни на гробовете им, починала, вярвайки, че отива при тях. Мощите на светиците почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

източник: Pravoslavieto.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини