На 28-o място сме в света по икономическа свобода

България се изкачи до 28-о място в света по икономическа свобода, а в Европа сме 13-и, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ), пише Монитор.

Това е най-доброто ни класиране в индекса на канадския институт “Фрейзър”. В началото на годината фондация Heritage и Wall Street Journal ни класираха на 60-о място в подобна класация.

През 2000 г. страната ни получава рейтинг 5,27, което я нарежда на 109-о място в света. Пет години след това, през 2005 г., резултатът вече е 6,99, което ни отрежда 59-о място в индекса.

Докладът представя картината през 2009 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички 141 страни, класирани в индекса на института “Фрейзър”.

По-голяма част от страните в Европейския съюз губят от своята икономическа свобода през последната година, като на последно място е провалилата се Гърция.

След нас по икономическа свобода се нареждат задлъжнелите Португалия, Италия и Испания, както и северната ни съседка Румъния, Латвия, Словения, Холандия, Малта и други държави.

България подобрява резултата си в класацията спрямо предходната година, което се дължи главно на категорията „достъп до сигурни и стабилни пари” и по-специално на индикаторите, обвързани с инфлацията, посочват от ИПИ. През 2009 г., когато кризата удари България най-тежко, инфлацията бе в рамките на 2-3%, докато в предходната година на все още бърз растеж надскочи 10%, допълват от икономическия институт.

През тези 10 години най-сериозен ръст бележим по отношение на „размер на правителството” и „достъп до сигурни и стабилни пари”, поясняват от ИПИ. Това означава, че имаме по-малко държавни разходи, по-малко държавни компании, по-ниски данъци и стабилни пари.

Най-проблемната област си остава „законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост”, като тук дори бележим спад през годините – резултатите по индикаторите „безпристрастност на съдилищата” и „независимост на съда” са трагично ниски.

Докладът поставя на челна позиция Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Челната десетка на „Фрейзър” се допълва от Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Великобритания, Мавриций и САЩ. Последни в класацията са Чад, Бурунди, Република Конго, Гвинея-Бисау, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Ангола, Венецуела, Мианмар, Зимбабве.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини