Правителството реши: Сградата на ПМГ вече е на Хасково

Елитната гимназия се помещава в порутена сграда

Сградата на хасковската Природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ вече е общинска. С решение на министерският съвет от днес, тя е прехвърлена безвъзмездно от активите на земеделското министерство на община Хасково. Така вече няма законови пречки да бъде извършен ремонт на крещящо нуждаещата се от подобрение, учебна база.

Едно от най-елитните хасковски училища се подвизаваше в сграда, която бе собственост на Министерството на замеделието и храните и формално се стопанисваше от хасковската селскостопанска гимназия, бившото ТМС. Мъртвата точка с базата бе от години. Раздвижването дойде тази пролет, чрез местните депутати Иван Петров, Фани Христова и Румен Данев. Финалният тласък обаче даде замминистърът на енергетиката Делян Добрев по чието настояване, днес точката за предоставяне на сградата влезе като извънредна в дневния ред на заседанието на МС.

Реакцията на Добрев бе провокирана след приятелско кафе с началникът на РИО Хасково Иван Панайотов. Миналият петък двамата седнаха на раздумка, без вратовръзки, на хасковско кафене. Бдителни репортери на Haskovo.net ги засякоха и полюбопистваха за новини. Двамата обаче се оправдаха, че са в извънработно време и просто разпускат. Покрай разпускането обаче Панайотов се оплакал, че всички документи за прехвърлянето на сградата на ПМГ били готови, но проекторешението отлежавало на нечие бюро. Добрев обещал да раздвижи работата. Резултатът е налице.

С подобна настоятелност, депутатката Фани Христова „изнуди“ премиера и министъра на образованието да открият филиал на Тракийския университет в Хасково. Както се оплака министър Игнатов при откриване на ВУЗ-а: „Вместо добър ден, Фани ме питаше какво стана с филиала.“

Прехвърлянето на сградата, дава възможност на ПМГ да кандидатства по националните програми за енергийна ефективност. Математическата е едно от много малкото училища в община Хасково, което е още с дървени дограми. Сградата е без каквото и да е саниране, покривът тече, а старият котел изцежда бюджета на училището за отопление през зимата. С програмите за енергийна ефективност, това може да се промени в най-кратки срокове, увери Иван Панайотов.

Г.Христов

Срещата без вратовръзки от петък. Имаше резултат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини